Съдят EVN заради такса "включване"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
08:21 / 24.04.2013
6671
Поредица дела срещу монополисти и други фирми завежда Сдружението за правна помощ на потребителите, съобщи в Пловдив неговият председател адвокатът Димитър Деков, цитиран от БНР.

Организацията с нестопанска цел може да образува колективни искове срещу фрапиращи юридически нередности в договорните клаузи и редица лоши практики, ощетяващи потребителите, дори ако при тях е подадена и само една жалба, обясни Деков.

Едно от делата е срещу "ЕВН България" заради практиката на дружеството да начислява няколко вида такси за включване след спиране на тока, независимо от причините.

Проучването на новото потребителско сдружение е показало, че австрийската компания "облага" за ново включване с близо 20 лв. такса абонатите си, като дори и тогава не им гарантира незабавна услуга.

За сметка на това те са едва ли не изнудвани да доплатят по-скъпо за експресно пускане на тока, което обаче също става след няколко часа, разказа адвокат Димитър Деков. Съществува и трета, още по-висока такса, ако всичко това се случи в неработен ден.

Всичко това първо отсъства в общите договорни условия между страните, а на второ място е в пряко нарушение на нормативните инструкции на ДКЕВР.

Според тях никъде не се визира подобна "наказателна" такса и дори се изисква електроразпределителните компании да възстановяват захранването максимум до 6 астрономически часа, независимо от причините за прекъсването му, обясни юристът пред БНР.

Във връзка с това Сдружението за правна помощ на потребителите настоява съдът да забрани като незаконна практиката за налагане на "такса включване" след спиране на захранването.

Неправителствената организация, която е от малкото лицензирани от МИЕТ за осигуряване на такъв тип правна помощ, апелира към гражданите да подават сигнали за всички нередности, с които се сблъскват в договорните си отношения с монополисти или други контрагенти, за което могат да се подадат колективни искове, заяви председателят Димитър Деков.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (14)

Още по темата (271):
26.06.2020 EVN с важно съобщение, свързано с новите цени на тока
03.03.2020 Обосновано ли е предстоящото увеличение на цените на тока?
18.01.2020 Култовият пловдивчанин Дядя Ваня се завърна, обясни смисъла на живота
10.04.2019 Цената на тока скача от юли
28.02.2019 Наглост! EVN иска нови цени на тока и парното от 1 юли!
02.07.2018 Вижте новите по-високи цени на тока и топлата вода в Пловдив!
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).