Страх от спекула със смъртта спира донорството у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:04 / 10.10.2011
3055
Страх от спекулация с обявяването на мозъчна смърт спира българите да разрешат донорство при кризисна ситуация. България е на последно място сред страните в Европа по донори на органи. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантациите доц. Силви Кирилов по време на семинар на тази тема, който се проведе в София вчера. У нас те са 1,5 на 1 млн. души, а най-много донори има в Испания, където те са 34,4 на 1 млн. души. 911 души са в листата на чакащите за трупен орган, уточни той. Децата сред тях са 16. От всичките 911 души 851 чакат за присаждане на бъбрек, 31 - за сърце, а 29 - за черен дроб. По думите на доц. Кирилов смъртността на хората от листата на чакащите е около 8,5% поради все още незначителния брой донори у нас. От 851 пациенти, нуждаещи се от бъбречна трансплантация, 52% нямат други открити заболявания, което означава, че ако се намери орган за тях, те могат да бъдат излекувани успешно и напълно.

Пациентите над 70-годишна възраст и с диализа повече от 10 години са 25 процента, диабетиците сред чакащите са 10 на сто, децата и пациентите на диализа са 3 процента.

Страх от спекулация с мозъчна смърт спира развитието на донорството в България, показват наблюденията на специалистите. Българинът все още не може да се довери на медиците, че няма да спекулират с мозъчна смърт на техен близък само и само да му вземат органите.

"Трябва да убедим обществото, че има състояние на мозъчна смърт и част от тях са подходящи за донори", каза шефът на агенцията по трансплантация доц. Силви Кирилов. Той добави, че тази негативна нагласа към донорството се дължи и съществуващия в световен мащаб черен пазар на органи.

По думите на доц. Силви Кирилов няма страна в света, в която да няма глад за донори. За разлика от повечето държави обаче в България не се използват на 100% възможностите за трупно донорство заради предразсъдъци в обществото ни и нежеланието на близките чрез даряването на органи на покойния да спасят чужд живот.

В 25 болници в страната работят донорски бази.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Родопите – планината призната с най-лечебния въздух
Трафикът по границите на страната
Няколко инцидента на магистрала "Тракия"
Кошмарно задръстване на магистрала "Тракия", колите са буквално с...
Шофьор пресметна: 50 километра за близо 2 часа!
Българи и гърци в общ събор с чевермета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).