Стикерите за "Автокаско" отпадат, "Гражданската" се плаща накуп

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (36)
16:44 / 26.05.2011
8965
Парламентът направи крачка към забраната на стикерите за застраховки "Каско" и "Кражба" върху колите. Глобата, ако не свалите лепенката след влизането на закона в сила, ще бъде 50 лева. Решено бе още застраховката "Гражданска отговорност" да се плаща накуп.

Новите изисквания целят прекратяване на наложени практики застрахователи да изискват задължително "пасивни маркировки". Според вносителите от Министерски съвет съществуващата система за маркиране по никакъв начин не е доказала своята ефективност за намаляването на кражбите на автомобили.

Законопроектът е внесен от МВР. Той забранява и заплащането на маркиране на автомобили. Това на практика означава, че фирмите, които се занимават с тази дейност, ще изгубят оборот между 40 и 60 милиона лева годишно.

При обсъждането мненията на депутатите се разделиха по въпроса дали мярката ще намали, или увеличи кражбите на автомобили.

"Махането на всички обозначителни знаци може вместо да намали, да увеличи посегателствата над автомобилите. Този въпрос, не се лъжете, по този начин не се решава. Ако има застрахователни компании, които имат незаконен бизнес, с този закон вие този проблем не го решавате", заяви Мартин Димитров от Синята коалиция.

"Вие какво смятате, че подземният свят е технически неграмотен и сега няма да вземе мерки и по друг начин да се фиксира при кой сте застраховани? Каква е вината на шофьора, че той иска да си защити колата, та ще му вземат 50 лева, ако има съответния стикер? Така че вместо МВР да се бори с кражбите, тя поема борба с някои застрахователи. От едната страна е г-н Цветан Цветанов, който е автор на тази идея и иска тя да бъде реализирана, а от другата страна е Алексей Петров, който трябва да бъде наказан", коментира Петър Димитров от Коалиция за България.

Източник: bTV


Виж коментарите (36)
Още новини от Национални новини:
"Лукойл" връща почти 2 милиона лева за месец април
Издирват 57-годишен мъж, изчезнал след скандал 
Бизнесмен: Връщаме се към типа клиентско поведение от 2019 г.
В сезона на баловете, експерт с предупреждение
Председателят на Съвета на ректорите: Как да гоним качество, висш...
ЕК: 85% от българите имат собствено жилище


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).