Спират тировете от 1 юли през уикендите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
12:05 / 11.05.2011
6619
От 1 юли до 30 август да се въведе забрана за движение на тежки камиони по магистралите и първокласните пътища в пиковите часове на уикенда и по празниците. Това ще предложи на пътната агенция министерството на транспорта, съобщи зам.-министър Камен Кичев.

"24 часа" вече съобщи за заключенията на междуведомствената работна група, назначена от транспортния министър Александър Цветков, която трябваше да инспектира паркингите. Според нея има места за паркиране, така че тировете да не задръстват пътищата, когато хората тръгват масово на път. Експертите преброиха 100 паркинга по основните европейски транспортни оси на територията на България и 2800-3000 места в тях. Половината са в добро състояние и могат да претендират за категоризация с три и пет звезди. Досега автомобилните превозвачи се противопоставяха на забраната с аргумент, че няма къде да спират.

Кичев потвърди, че тировете ще бъдат спирани от 17 до 22 часа в петък и от 15 до 20 ч в неделя. Когато има празнични дни, камионите трябва да останат на паркинг от 17 до 22 ч преди първия неработен ден и от 15 до 20 ч в последния.

"Настояваме забраната да е целогодишна. И за да стане това, тя да се впише първо в наредба, за да няма забавяне. Догодина този текст трябва да се впише и в Закона за движение по пътищата", искат от министерството. Целта е да намалим инцидентите по аутобаните и да осигурим по-безопасно пътуване на гражданите, обясни Кичев.

Тъй като магистралите още не са изградени, когато това стане, ще може да се осигурят алтернативни маршрути на тировете и ограниченията да се намалят. Не искаме да притесняваме автомобилния бранш, но ще трябва да позволим на хората да пътуват, казва зам.-министърът. Той се надява пътната агенция да вземе решение навреме, за да бъдат уведомени всички държави и да знае всеки превозвач, че има такава забрана.

Източник: в."24 часа"

Виж коментарите (15)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).