Снима ни камера в Европа, плащаме акт у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
09:05 / 17.11.2011
4760
Българските шофьори, които нарушат правилата за движение в Европа, да си плащат актовете у нас, но размерът на глобата да бъде европейски. Това е едно от предложенията, които бяха обсъдени вчера от вътрешния министър Цветан Цветанов и колегите му от 7 европейски държави по време на Залцбургския форум. Домакин на високопоставената среща беше страната ни, като една от основните дискутирани теми бе трансграничното изпълнение на наказанията за пътни нарушения.

Според служители от Пътна полиция в момента има проблем с чужденците, които минават транзит през страната ни, извършват нарушение, след което не го плащат. За да спре тази порочна практика вътрешните министри на Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Австрия и България подписаха вчера меморандум за сътрудничество в областта на пътната безопасност. Според него, ако австрийски гражданин извърши нарушение у нас, той ще плаща акта си в Австрия, a парите от глобата ще влизат в австрийския бюджет.

Същата ще бъде практиката и ако българин не спази закона за движение в някоя от осемте европейски държави. Когато ни щракне камера с превишена скорост в Австрия например, информация за нарушението ще се изпраща до КАТ и НАП, които ще започнат издирване на водача у нас. Неговата дължима глоба ще бъде според закона в Австрия, но ще отива в нашия бюджет, защото е платена в България. Тази идея се очаква да бъде приета през май 2012 г. по време на чешкото председателство на Залцбургския форум. Причината да не стане факт още в момента е, че има известни разминавания в законодателствата на повечето страни. Единствено Унгария, Австрия и България могат да я приложат още сега.

Предвижда се още страните да се договорят за кои точно нарушения може да се прилага тази схема. Очаква се това да бъдат най-честите прегрешения на водачите, като каране без колан, говорене по телефона и превишаване на скоростта.

"Това са все нарушения, които могат да се установяват с камера или радар", коментираха неофициално от Пътна полиция. Шофирането в нетрезво състояние ще бъде извън тази група, защото при него по закон книжката се отнема още на място.

Освен трансграничното изпълнение на наказанията за пътни нарушения в подписания вчера меморандум се посочва, че страните от Залцбургския форум може да си сътрудничат при охраната на масови мероприятия, като европейското първенство по футбол в Полша и Украйна догодина.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (11)
Още новини от Национални новини:
Първа снимка на зверската катастрофа край Стара Загора, която взе...
2 198 лева е средната заплата за първото тримесечие
Експерт: В България се злоупотребява с налагането на дисциплинарн...
След случка пред "Кауфланд": Учителка върна вярата в доброто у хо...
Почина известна журналистка, работила 40 години за БНТ
Мъж загина, а друг пострада при тежка катастрофа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).