Смъртоносна трихинелоза се маскира като грип

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:33 / 17.01.2019
4093
Смъртоносната трихинелоза от дивечово месо и свинско се маскира като грип. Тя може да бъде лекувана погрешно дни наред, особено през януари и февруари, когато е сезонът на инфлуенцата, предупредиха инфекционисти.

Ако обаче инфекцията започне да се третира навреме с медикаменти, тя отшумява за максимум три седмици, информира ни Монитор.

Заразата тръгва от малки кръгли червеи - трихинели, и техните ларви, които се загнездват в мускулите. Болестта се проявява при човека между 5 и 25-ия ден след консумация на заразеното месо. Напълно възможно в началната й фаза да бъде взета за грип. Признаците са висока температура, втрисания, стомашно-чревни оплаквания и болки в мускулите. Заболяването може да бъде взето и за заушка, ако се прояви при малки деца, а при възрастните е възможно да бъде сгрешено с ревматизъм, пневмония, бъбречна криза или алергия. Конюнктивитът и отоците под очите обаче подсказват, че става въпрос за инфекция, причинена от микроорганизми.

Ако човек е хапнал малко от заразеното месо, може да се инфектира, но болестта въобще да не се прояви.

В миналото трихинелозата е била смъртоносна. От 70-те години на миналия век обаче има лекарства срещу нея. Независимо от този факт, ако тя остане без лечение и напредне, може да причини смърт, която обикновено настъпва в резултат на миокардит.

Откриването на инфекцията става лабораторно, като в България за това се ползват два метода. От тях ветеринарните лекари предпочитат трихинелоскопията, когато частни стопани им занесат проби. При нея трихинели се търсят в проби от мускулатурата на диафрагмата на убитото животно, дъвкателните мускули и междуребрената мускулатура, където обикновено се загнездват те. Другият метод е чрез стриване на проба от месо, която се изследва в специален сок. Той обаче е трудоемък и се ползва предимно, когато става въпрос за изследване на големи количества, например в колбасарски цехове.

Трихинелите и техните ларви могат да бъдат унищожени ако месото се готви или пече при 80 градуса минимум 15 минути.

Ако месото вече е инфектирано и от него се приготвят домашни луканки, суджуци или се опуши за директна консумация, заразата е гарантирана на 100 процента. Тъй като тези продукти неизменно присъстват на трапезата на частните стопани и ловците през зимата, това са и най-многобройните случаи на болестта трихинелоза.

Само преди седмица цяло семейство се инфектира от дивечова луканка.

139 положителни за трихинелоза проби от глигани е установила Българската агенция по храните през 2018 година. Разболелите се хора са 44, допълниха от Министерството на здравеопазването.

Най-много са били заразените животни в Благоевград - 28, София – 21, и Сливен - 18. През 2017-а те са били 112.

Кампилобактериозата е инфекция не по-безопасна от трихинелозата. Разликата е, че тя се причинена от бактерията кампилобактер йеюни и преминава в човека със заразено пилешко месо или непастьоризирано мляко. Инфекцията засяга предимно хората, които работят във ферми.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).