След онлайн гласуване от цяла България: Римският стадион в Пловдив е №1!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
13:10 / 11.12.2014
18707
За 13-и пореден път конкурсът "Сграда на годината" направи преглед на най-хубавите сгради на България през изтичащата година. Конкурсът е под патронажа на МРРБ със съдействието на браншовите организации в архитектурата, инвестиционното проектиране и строителството. 

В него участваха 77 новоизградени или реконструирани публични и частни проекта, завършени през 2014 г., те бяха оценени от жури от 27 водещи експерти и представители на бизнеса и културата с председател Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие. Отличените сгради бяха обявени на галацеремония на 10 декември.

Две отличия от името на община Пловдив получи Димитър Кацарски, зам.-кмет, за Античен стадион на Филипопол - специална награда за ревитализация в конкурса и наградата на публиката. 

Античният стадион на Филипопол бе избран в онлайн гласуване - от общо подадени онлайн 12 427 гласа за 77 сгради за Античния стадион на Филипопол са гласували 3 623.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи наградата в категорията "Индустриални проекти - технологично обновление и разширение" на Серж Смит, изп. директор на "Италчименти Груп България" за реконструкция на инсталация за клинкер и цимент на "Девня цимент", за изпълнител - на Уанг Бин, изп. директор на Си Би Ем Ай кънстракшън, за проектант на Марин Йорданов, изп. директор на "И Кю И България". 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и зам.-кметовете Ирина Савина и Мария Бояджийска получиха няколко отличия за София. В категорията "Сгради паметници на културата" на първо място е столичната Централна минерална баня в столицата, адаптирана за музей за история на София. 

Специална награда за принос в изграждането на екологична инфраструктура беше дадена на Инсталация за биологично третиране на площадка "Хан Богров". Националният музеен комплекс в София (известен като "Българският Лувър") е отличен при "Сградите - съвременна културна инфраструктура", наградата получи зам.-министърът на културата Бони Петрунова. 

В категорията "Социална инфраструктура" е отличено новото детско заведение "Зайченцето бяло" в с. Герман край столицата. 

Таня Христова, кмет на община Габрово, получи специалната награда за принос в развитието и опазването на културно-историческото наследство и иновативен подход при представяне историята на габровската индустрия за Интерактивен музей на индустрията. 

Три награди отидоха в община Русе. Специалната награда за научноизследователски център получи "Канев Център" при Русенски университет "Ангел Кънчев", получена от ректора проф. Христо Белоев. "Екомузеят" на община Русе получи специално отличие и грамота в категория "Сградите - съвременна културна инфраструктура", връчени на зам.-кмета Димитър Наков. "Доходното здание" в Русе беше отличено от проекта "Емблематичните сгради на България" с подкрепата на "Алфа банк", който има за цел да популяризира 12 знакови сгради от миналото на България. 

Специалната награда за иновативен подход при интерпретиране самобитността и високата културно-историческа ценност на Средновековен манастирски комплекс "Св. Анастасия" получи община Бургас, отличието беше връчено на Атанаска Найденова, зам.-кмет на общината. 

Георги Козарев, кмет на Пещера, взе от името на общината наградата в категорията "Градска среда и ландшафтни паркове" за проекта за реставрация на античната крепост "Перистера". 

Кметът на Ботевград Георги Георгиев получи отличието за най-добър спортен обект за годината е "Арена Ботевград" в конкуренцията на новите спортни зали в Нова Загора, Сливница и Свиленград. 

При "Обществените сгради с бизнес предназначение" победителят е "Инфинити Тауър", "Теленор България" получава награда за иновативна концепция при трансформация на работна среда. 

Германският инвеститор "Витте Аутомотив" е отличен за завода за електронни и механични части за автомобилната индустрия в Русе в категорията "Производствени и логистични сгради". 

"София Ринг Мол" е на първо място в "Търговски сгради". 

В категорията "Сгради образование" победител е Американско-английската академия с новия си учебен комплекс край село Лозен. 

При жилищните сгради отличена е жилищна група от редови еднофамилни къщи с инвеститор "Асентив Мениджмънт".

В категория "Хотели и ваканционни комплекси" победител е ВИП апарт хотел "Аполония Ризорт", при "Сгради здравеопазване" - болничен комплекс "Пълмед" в Пловдив.

В категорията "Сгради с елементи на зелена архитектура" победителят е Сграда 1 от Логистичен парк "Ист Ринг" в София.

Виж коментарите (5)

Още по темата (161):
11.04.2023 Ударно започна почистването на един от туристическите обекти в Пловдив
17.02.2023 За един месец оправиха счупеното стъкло на Римския стадион в Пловдив
29.01.2023 Дано никога повече да не ставаме свидетели на подобна грозна гледка в центъра на Пловдив
23.01.2023 Добра новина за един от най-посещаваните туристически обекти в
Пловдив
18.01.2023 Хванаха гаменчето, което счупи стъклото на Римския стадион
16.01.2023 Питаме малкото вандалче - защо го направи? Сега срам ли те е?
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).