Славчо Атанасов към здравния министър: Абсурдно е да се затваря Белодробна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:38 / 15.05.2015
3509
"Г-н министър, аз разбирам трудното Ви положение - да, Белодробна болница "Кудоглу" в Пловдив е общинска, но ако направите проверка дори в момента, ще установите, че тя не функционира. 

Не функционира едно здравно заведение, което има 70-годишна история и е построено специално за лечение на туберкулозно болни и болни от белодробни заболявания, обслужващо пациенти от Южна България. 

От Смолянска област, където работят 4 хиляди миньори, сега те ще трябва да пътуват до София, за да си правят прегледи и изследвания, защото новото отделение в УМБАЛ "Св. Георги", където бе пребазирана Белодробна, няма възможност да извършва скрининговата дейност, която се правеше в болницата. 

За туберкулозата да не говорим. Затова, след смяната на сегашния кмет, с наши общи усилия ще направим всичко възможно да възстановим Белодробна болница". 

Това заяви народният представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов в питането си до министър Петър Москов днес за състоянието и бъдещето на Белодробна болница. 

По думите на народния представител е срамота на днешно време да събаряш дворец, за да строиш колиба. 

"Болницата има изключително атрактивен терен и явно затова има апетити към нея. Аз съм сигурен, че бъде ли закрита, само след няколко години, на този хубав терен и хубави сгради, ще възникне нещо съвсем друго", посочи Славчо Атанасов.

Учудващото е, че настояването за закриване на заведението идва от кмета на Пловдив Иван Тотев, каза Славчо Атанасов. Единственият аргумент е дълг от три милиона и половина лева. Интересното е, че университетската болница, където прехвърлят белодробното отделение, има многократно повече дългове, каза още народният представител от ПФ. 

Той попита здравния министър дали се е срещнал с екипа на болницата, след многократно настояване от тяхна страна и защо е разрешил преместването на специализираната лаборатория.

Министър Москов заяви, че към настоящият момент не са постъпвали документи с искане за закриване на Белодробна болница "Кудоглу". Дебатът относно ликвидирането или трансформирането на здравното заведение трябва да се проведе на територията на Общински съвет - Пловдив, който е негов принципал.

"Преместването на лабораторията, която е собственост на министерството, няма да попречи на достъпа на болните и на тяхното качествено лечение", каза още Петър Москов.

Той подчерта, че новото пневмофтизиатрично отделение вече работи, апаратурата също е пребазирана там и са приети пациенти. Разговорите му с общината не били свързани със закриване на Белодробна болница, а с вливането й в друго общинско здравно заведение.


Виж коментарите (4)

Още по темата (70):
16.12.2022 Слави Георгиев: Предложението за Белодробна болница е директен опит за
кражба
23.11.2021 Търсят финансиране за превръщането на Белодробна в общински медицински
хоспис
04.08.2021 Идея: Бившата Белодробна болница да стане хоспис
18.02.2021 Общината не се е отказала да възстанови Белодробна
09.12.2020 Възраждат бившата Белодробна с лиценза на "Св. Пантелеймон"
09.12.2020 Зико: Парите за възраждане на Белодробна могат да дойдат от общината, държавата или тотото
Още новини от Национални новини:
Зимата се завърна у нас, заваля обилен сняг
Гриша Ганчев не се оттегля, напротив - налива много пари
Млечните продукти и яйцата в нашите магазини по-скъпи, отколкото ...
Ще останем ли без Благодатен огън?
Майка на дете с аутизъм се нуждае от помощ
Бизнесмен стана баща, без да е докосвал майката, която е лекарка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).