Скъпите цигари и забраните намалили броя на пушачите у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:07 / 14.01.2012
1443
По-високите цени на цигарите и ограниченията, въведени за пушене на обществени места, са повлияли и пушачите през последната година са намалели с 3 на сто, показва проучване, поръчано от Министерството на здравеопазването.

Нашенци чакат на опашка за отказване от цигарите пред специализираните кабинети. Часове за прегледи и консултации в повечето от тях в София вече се записват за седмици и дори месеци напред, установи репортерска проверка.

Действително има наплив на желаещи в кабинетите за отказване от цигарите, коментира д-р София Ангелова, завеждаща такъв кабинет и лекар в Университетската болница по белодробни болести в София. По нейни наблюдения с около 10% са се увеличили желаещите да се откажат от вредния навик. Най-честият мотив, който изтъквали те, бил, че искат да се подготвят до влизане на тоталната забрана за пушене в заведенията и на други обществени места от 1 юни. Следвал мотивът спестовност, съвсем малка част посочвали, че искат да опазят здравето си.

С 2-3 на сто са намалели пушачите за една година в България. Това пък показва национално проучване на "Галъп", направено по поръчка на Министерството на здравеопазването. 41% от българите са пушили през 2010 г. срещу 39% през 2011 г. Процентът на непушачите в обкръжението на анкетираните се е увеличил от 46 на 49. Като причина за отказването най-често хората посочвали мерките на правителството за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места. Те включват разделянето на заведенията на зони за пушачи и за непушачи и поскъпването на цигарите.

От МЗ посочват, че положителна роля върху ограничаването на пушенето има и предстоящата тотална забрана за пафкане на обществени места от 1 юни. Както и в предишни години, най-висок остава броят на пушачите сред мъжете (46%) и във възрастовия диапазон 26-40 години. Средно всеки тютюнджия пуши по 15 цигари на ден, 37% обаче стигат до 20 и дори повече.

10 процента от запитаните нашенци са отговорили, че смятат да спрат цигарите в следващите два-три месеца, показва още проучването. Въвеждането на промяната за пълна забрана на цигарите се подкрепя и от 60% от всички българи и над 70% сред непушачите.

Междувременно стана ясно, че двете най-големи работодателски лобистки групи в Германия поискаха да бъде забранено тютюнопушенето в работно време, тъй като вреди на продуктивността и струва пари на компаниите.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).