Скандално: Принудиха парализирана жена да отиде до ТЕЛК комисия, вместо да е обратното

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
20:16 / 27.03.2019
9062
Скандален случай в една от ТЕЛК комисиите в Благоевград с днешна дата - парализирана жена от село Рупите, с прекарани пет инсулта, беше докарана с частна линейка за преосвидетелстване пред Комисията.

Обясненията на лекарите и ръководството на болницата за това, че не се изпълнява наредбата за посещения на място при лежащо болни, е, че са много натоварени и няма достатъчно средства.

Евангелия Костова е на 77 години. Според последното решение на ТЕЛК от преди 15 години тя е със 73% загуба на работоспособността. Близките ѝ подават документи за преосвидетелстване преди година и 3 месеца. Докато чакат, състоянието и прогресивно се влошава- парализа и отоци по цялото тяло. За напълно неподвижната жена се грижи 81-годишният ѝ съпруг:

Дъщеря ѝ Аксиния пише молба до ТЕЛК експерти да дойдат на място в село Рупите, на което жената има право. Получава отказ, но с уточнението, че могат да я преосвидетелстват по документи. Които след година и половина не отразяват реалното й състояние.

Тогава семейството се принуждава да наеме частна линейка и да я транспортира до  Благоевград. Където близките се натъкнаха на редица препятствия с качването на носилката до третия етаж, където е ТЕЛК комисията, тъй като специализираният асансьор е с чип.

На въпроса защо е отказано домашно посещение и освидетелстване, д-р Олег Кашукеев  реагира така: "Прочетете си там какво сме писали, няма да ви кажа нищо“.

Какво се е случило вътре, накратко обясни за БНР дъщерята Аксиния:

"Погледнаха, че краката са много подути… От колко време е така?... От 5-6 месеца… Госпожо, може да си я отведете в линейката. Изчакайте отвън за протокол.

Според болничното ръководство посещенията на ТЕЛК комисиите на регионален принцип при лежащо болните е почти невъзможен заради натовареността им и заради липса на средства.

Защо близките на Евангелия Костова си причиниха всичко това?

"За да излезе решение, че е напълно неподвижна, защото ние живеем далеч. Трябва някаква помощ“.

След 30 минути жената получи документ за 100% инвалидност.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).