Ще използва ли Румен Радев партия "Нова България" като трамплин за втория си мандат?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:01 / 03.02.2021
4607
Има ли връзка между партия "Нова България" и президента Румен Радев, който в словото си, с което обяви кандидатурата си за втори мандат, два пъти назова слогана "Нова България", а след това той се появи и на официалната страница на президентската институция?

Партия "Нова България" е основана през 2014 година от Ивайло Симеонов, в момента кмет на Елин Пелин. Той държи регистрацията ѝ, която е номинална, тъй като партията няма реална дейност, няма дори политическа платформа, пише "Епицентър".

По време на президентската кампания Ивайло Симеонов се сближава с Румен Радев, който след това става чест гост в града. Посещава го през 2017 година, през 2019-а е патрон на "Шопския празник" в Елин Пелин. След по-малко от година, на 18 май 2020, в разгара на Ковид-кризата Радев отново е в Елин Пелин, където изрича запомнящата се фраза: "Ако аз управлявах България, нямаше да се краде. Откакто ни управлява г-н Бойко Борисов, смъртността расте, а България се стопи с 600 000 души". Зад гърба му усмихнат винаги е Ивайло Сименов, а Радев не пропуска да похвали управлението на града. На 24.08.2020 на връх Шипка Ивайло Симеонов отново е зад Румен Радев.

По време на протестите, в които Ивайло Симеонов активно участва, макар да е издигнат от ВМРО и партия "Нова България", той е чест гост в президентството. Хем е станал кмет с решаващата подкрепа на Красимир Каракачанов, хем иска оставката на правителството, в което той е вицепремиер.

Тогава се заговори, че името на Ивайло Симеонов е обсъждано като министър в евентуален служебен кабинет на Радев и като фактор за нова партия на президента, когато тези теми бяха влезли във фокуса на  общественото внимание. В края на юли 2020-а, в разгара на протестите, държавният глава обяви: "Готов съм със служебен кабинет. Не виждам сила, която може да се противопостави на протестите. Затова призовавам Борисов и Иван Гешев да подадат оставки". В този период в президентството очакваха едва ли не, че Борисов ще подаде всеки момент оставка и затова Радев вече беше наредил служебния си кабинет. В някои медии името на Ивайло Сименов беше посочено дори като служебен премиер.

Едновременнно с това част от съветниците на президента го уверяваха, че трябва да направи свой политически проект, за да оглави народното недоволство и да материализира високия си обществен рейтинг. Вероятно обаче са преценили, че време за създаване на нова партия няма и затова припознават "Нова България" като политическа платформа, която може да бъде използвана от държавния глава в подходящ момент.

В края на 2020 година Ивайло Симеонов свиква събрание на ръководството на "Нова България", което гласува избирането на нов председател. За такъв е посочен Николай Копринков, секретар на президента Румен Радев по вътрешна политика, бивш кмет на с. Труд, човек, който движи връзките на президента с партии, политически лица и различни организации. Симеонов и Копринков са повече от добри познати.

Част от ръководството на партия "Нова България" обаче се противопоставя на налагането на Копринков за партиен лидер, избухва скандал, но в края на краищата недоволството е потушено и след гласуване решението е прието. Оформено е и документално - Николай Копринков е избран за председател на партия "Нова България", а документите са подготвени за внасяне в Софийски градски съд.

Копринков отрича всичко това пред медиите, но източници от общината в Елин Пелин с охота разказват за събранието и драматичните събития около странната партия, към която от президентството проявяват такова внимание

В същото време Николай Копринков продължава да е член на БСП, макар и с неактивна дейност, заради поста, който заема в администрацията на президента. Но ако той стане член/лидер на друга партия, изключването му от БСП става автоматично. Успоредно със скандала, който ще гръмне.

Затова от президентството спират внасянето на документите в съда. Така се стига до драматичната ситуация, в която Николай Копринков фактически е председател на партия "Нова България“, но все още не е вписан в съда и в същото време е член на БСП.

Ситуацията става още по заплетена от факта, че в регистъра на Софийски градски съд за лидер на "Нова България" стои името на Петър Чаушев - зъболекар от Варна. Според него новоизбран лидер обаче е друг - Минко Ангелов, бивш областен управител на Хасково до 2017 г. и привърженик на БСП, също почитател на Румен Радев, когото придружава дори по време на посещение в Йордания. И с него Копринков поддържа близки отношения.

В цялата тази политическа интрига кметът Ивайло Симеонов се чувства излъган - партията му е отнета, а няма да бъде използвана. Не се реализира и очакването му да стане министър на транспорта в служебен кабинет на Радев. Мълчанието му по темата е озадачаващо, но предполага конфликтна ситуация.

Партията "Нова България" обаче, върху която ръка е сложил Николай Копринков, може да бъде използвана в предстоящите президентски избори като проект на президента Радев. Самият Копринков е гарант за инвестицията. Не случайно в словото си вчера държавният глава обяви, че формулата за негото явяване на президентските избори през есента ще се уточнява допълнително.

Виж коментарите (0)

Още по темата (331):
22.01.2022 Иво Христов: Радев помете остарелите разбирания
22.01.2022 Плевнелиев: Сега Радев може да направи каквото поиска с държавата
22.01.2022 Президентът: В идните години ще бдя, чакат ни още изпитания!
22.01.2022 Радев и Йотова встъпват в длъжност за втори мандат
19.01.2022 Вицепрезидентът Йотова: Имаше моменти, когато се чувствахме като в обсадена крепост
19.01.2022 Държавният глава: Ще връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).