Ще има ли най-после пари за ремонт на театъра в Пловдив?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:22 / 30.12.2014
2754
Тази година Пловдив бе избран за Европейска столица на културата през 2019 година, но държавата не успя да намери средства за ремонта на сцената на Драматичния театър, която изгоря преди година и половина. 

Министерство на културата обеща да търси европейски средства за това. За цялостен ремонт на сградата на театъра са нужни близо 4 милиона и 200 хиляди лева, изчислиха специалисти.

Близо година и половина след пожара в театъра, следите от огнената стихия са навсякъде. А въпросът "Ще има ли пари за ремонт?" не намери своя отговор и през отиващата си 2014-та. 

Но следващата година театърът в Пловдив е приоритетен проект за министерство на културата, заяви вчера зам.-министърът Боил Банов. Пари в бюджета към момента не са предвидени. Ето защо ще се търсят средства от Европа, но има и вариант ремонтът да започне с целево финансиране по перо "Капиталови разходи" на ведомството. Документацията на сградата е напълно готова.

"Имаме вече и строително разрешение освен цялата документация, която е необходима за ремонта. Остава просто да се направи процедурата за строителството и това е, между 4 и 6 месеца за пълното оправяне на театъра", каза директорът на театъра Кръстю Кръстев.

4 млн 188 хил. с ДДС - това е точната сума, необходима за цялостен ремонт на театъра в Пловдив. Докато той не бъде направен, трупата дели една сцена с операта в Градския дом на културата "Борис Христов".

"Ние продължаваме да работим, работим на парче засега, защото организацията наистина е много сложна с всичките тези неща по тази голяма сцена, трябва ни пространство, вече много осезателно", добави Кръстев.

Въпреки липсата на собствена сцена за по-малко от месец, театърът в Пловдив показва две премиери.



Източник: БНТ

Виж коментарите (0)

Още по темата (58):
26.06.2016 Директорът на Драматичния театър: Пожарът не успя да ни спре да си вършим работата
23.06.2016 Политическият елит на България и Пловдив очаровани от Драмата!
23.06.2016 Вижте най-модерния театър в България - пловдивския!
22.06.2016 Премиерът: Откриваме Драмата в Пловдив, който има път - да дойде
14.06.2016 Драматичният театър получава АКТ 16
13.06.2016 Министър Горанов в Пловдив: Изгорелият театър ни бе приоритет, ще стигнем и до футбола
Още новини от Национални новини:
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Искат промени в шофьорските курсове заради тежките катастрофи нап...
Обмислят нови обезщетения при пенсиониране
Техническа грешка на матурата по БЕЛ
"Хайде", "боя", "ерген" не са български думи
Важна информация за изборите в чужбина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).