Сензацията Нургюл Салимова получи финансова подкрепа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:42 / 08.03.2019
5650
Младата българска шахматна надежда Нургюл Салимова ще има възможност да представи България на Европейския шампионат по шахмат за жени в Анталия между 10-23 април 2019 г. Участието й бе финансирано от председателя на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски, който осигури средства за пътуването, престоя и таксите за участие на талантливата българка.

Въпреки крехката си възраст Нургюл носи титлата "международен майстор“ на спорта за жени, като по време на Европейския шампионат се очаква 15-годишната шах сензация да покрие норматива за гросмайстор, от който я делят по-малко от 100 точки, както и да се класира за Световното първенство. Нюргюл е състезателката на ШК "Бургас 64" (Бургас).

"За мен е чест и удоволствие, че имам възможност да подкрепя такова даровито и амбициозно дете. Фондацията ни вече над 12 години поощрява развитието на младите български таланти, а целта ни е една – инвестирайки в тях, да ги мотивираме да развият и реализират потенциала си тук в България, защото това е тяхната родина и тя има нужда от своите талантливи млади хора. Искаме именно тези даровити младежи да са пример за своите връстници и за това че с много труд, постоянство, воля и любов към онова, което правиш, можеш да постигнеш невероятни успехи на национално и международно равнище“, заяви д-р Милен Врабевски.

Нургюл Салимова е уникално явление на шахматната сцена. През 2015 година става световен шампион сред момичета до 12 години, а през 2017 - шампион на България, като  поставя рекорд за най-млад шампион сред жените в историята на българския шахмат. Спортната ни надежда държи и 1-вото място в световната ранглиста за девойки до 16 години.

Днес Нургюл Салимова заминава за Прага, където ще участва в открит турнир по шахмат като подготовка за предстоящия Европейски шампионат.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).