Сандов: България трябва да върви по пътя към декарбонизация

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:43 / 01.03.2023
1139
България трябва да върви по пътя към декарбонизация. Не бях изненадан от проверките в ТЕЦ-овете и топлофикациите. Очаквах я, но се надявах да се случи по-рано. През годините съм бил свидетел за това, че верифициращите фирми, които потвърждават емисиите, имат свързаности и неясноти. Някои ТЕЦ-ове бяха с най-малко емисии, но с най-много сигнали и най-видимо са от мръсните и старите, а това беше учудващо. Това каза пред NOVA NEWS бившият екологичен министър Борислав Сандов.

По думите му "ТЕЦ Марица" беше затворен заради превишаване на нивата на фини прахови частици, серен и азотен диоксид.

"Те се измерват, а въглеродните квоти се изчисляват на база на формула спрямо горивото, което се изгаря, продължителността и образуваните емисии. Системата им позволява да работят, докато не приключат делата срещу тях, а те може да се точат още година. ИА "Околна среда" не просто да препраща пристигащите данни, а да прави и анализ защо данните на някои централи са по-различни от другите сигнали. Декларира се, че се изгаря един тип гориво, но всъщност се изгаря друг тип, за да се избегне плащане на емисии", коментира той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).