САЩ ще предложи на България да купи последната модификация на F-16

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
15:12 / 20.09.2018
5009
САЩ ще предложи на България да купи последната модификация на F-16 - блок 72, известна като Viper (V). Това стана ясно от изказване на Ранди Хауърд, директор за бизнес развитие в "Локхийд Мартин" във вторник вечерта, съобщава "Монитор".   Тогава компанията представи модела в София. Кабинетът прие проект за купуване на 8 изтребителя.

От "Локхийд Мартин" уверяват, че ще успеят да изпълнят изискванията на проекта на българското правителство. Джеймс Робинс, старши мениджър в компанията, обясни, че ще предложат всички необходими системи, симулатори и обслужване на самолетите до края на жизнения им цикъл. Той каза, че F-16V е самолет от четвърто поколение, но използва системи от пето поколение, които са на оборудване в F-22 и F-35. F-16V може да лети до 2045 г. и има живот от 12 000 часа.

F-16 е най-разпространеният изтребител в света. Претърпял е множество модернизации и отговаря на всички критерии и стандарти на НАТО. Многоцелевият боен самолет е доказал многократно своите възможности във воденето на въздушен бой, нанасянето на удари по наземни цели и охрана на въздушно пространство на Алианса, известно в страните членки като Air policing. Именно този модел е и сред вариантите за модернизиране на родните ВВС, като за евентуалното закупуване на осем такива машини, страната ни е поискала цели четири оферти от различни държави.

В момента 300 самолета от модификацията на F-16 пазят небето на Алианса над Европа и са в постоянно бойно дежурство.

Виж коментарите (18)
Още новини от Национални новини:
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш
Лена Бориславова отива на съд за клевета
Бременните ще се ваксинират безплатно срещу коклюш
Колко време трябва да си работил във фирмата, за да получиш досто...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).