Румен Радев в Молдова: Подписахме споразумение за транспорт на природен газ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:31 / 27.10.2022
1329
България и Молдова подписаха договор за транспорт на природен газ чрез газопреносната система на "Булгартрансгаз". Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев с молдовския президент Мая Санду в Кишинев.  

"България силно подкрепя европейската ориентация на Молдова към Европа е и готова да подкрепи това. Ние извървяхме нашия труден път, знаем какви усилия са нужни и сме готови да споделяме нашия опит.

България е и неразделна част от общата европейска подкрепа на суверенитета ,независимостта и териториалната цялост на Молдова.

Обща е оценката и тревогата ни г-жа Санду, че нашите две страни са изправени пред сериозни изпитания при тази война в Украйна. Не само за нашата сигурност, но и за икономиките и социалните системи, за растящата инфлация.

Можем да противостоим успешно на тези предизвикателства, само ако сме заедно. Споразумението между нашите газопреносни системи е такова крачка. 

Потенциалът е много по-висок, от това което досега сме постигнали.

Задълбочаване  на инвестиции в селското стопанство, транспорта, туризма, иновациите. Необходима ни е по-добра свързаност и активно работим с Румъния за нови мостове над река Дунав, а това ще се отрази на свързаността ни с Молдова.

"Приветствам подписването на договор за транспорт на природен газ чрез газопреносната система на "Булгартрансгаз“. С това ще можем да диверсифицираме нашите източници за природен газ, но и средствата за транспорт и ще можем да съединим националната газотранспортна мрежа с другите системи в централна и Югоиззточна Европа. Достъпът до алтернативните източници на енергия ще консолидира енергийната независимост и ще ни помогне да бъдем по-устойчиви в настоящата криза", заяви и президентът на Молдова Мая Санду след проведените срещи и подписаните документи по-рано днес.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Христо Крушарски започна да инжектира в облаците натриев хлорид, ...
Росен Желязков повежда листата на ГЕРБ за евроизборите
Нинова: Пародия! Главчев започна като началника си Борисов да игр...
Оставената без зъби от мутри се похвали
Слабото място на хиляди шофьори
Пенсионер, взел 100 лева добавка: Много е скъпо, седем лева за тр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).