Румен Радев се включи в тържествата във Велико Търново

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:35 / 06.05.2022
2271
"Старопрестолно Търново е горд свидетел на хилядолетната история на нашия народ. Тук са писани уроците на историята, които сочат, че именно боеспособната войска е най-здравата опора на нашата държавност, суверенитет и независимост", заяви президентът Румен Радев във Велико Търново, където участва във военния ритуал и водосвет на бойните знамена по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Президентът и върховен главнокомандващ прие почетния строй, след което произнесе слово пред събралите се на площад "Майка България“ офицери, курсанти, сержанти, войници, гвардейци, жители и гости на Велико Търново. Сред присъстващите на военния ритуал бяха Великотърновският митрополит Григорий, кметът на Велико Търново Даниел Панов и началникът на НВУ "Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

"През последните десетилетия българската войска беше подлагана на всевъзможни експерименти – съкращения, недоимък, политическо безхаберие. Но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнаваха своята мисия и своята отговорност към нашия народ и бъдещето на България", добави още президентът. По думите му Българската армия винаги е била символ на доблест и храброст, на чест и държавност.

"Войната, която днес бушува непосредствено до нас, и която считахме до скоро за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения", посочи държавният глава.

Той подчерта необходимостта от  укрепване на боеспособността на Българската армия и подготовката, осигуряването и мотивацията на хората, които са се посветили на нея.

Държавният глава се обърна към офицерите, курсантите и войниците, като им пожела Свети Георги Победоносец да ги закриля и изрази убеденост, че те винаги ще побеждават в тежките изпитания, които им предстоят. "Вие сте носители на славни воински традиции. Във вените ви тече кръвта на героите, които неизменно отстояваха България“, каза още президентът.

Президентът пожела на българите здраве, мир и благополучие. "Нека този празник продължи да споява народ и армия, защото нашата история е доказала, че когато тази спойка е силна, и България е силна“, заяви държавният глава Румен Радев.

В рамките на посещението си във Велико Търново президентът разгледа дейността на катедрите от Националния военен университет "Васил Левски“, която бе представена в парк "Майка България“ в града.

Виж коментарите (1)

Още по темата (23):
05.05.2023 Натоварен трафик преди трите почивни дни
09.05.2022 80 хил. българи празнуваха Гергьовден зад граница, топ дестинации бяха Турция и Гърция
06.05.2022 Хиляди българи в Гърция на Гергьовден
06.05.2022 От авиобаза "Граф Игнатиево" обясниха защо не са допуснали граждани
06.05.2022 Честито! Известни пловдивчани вдигат наздравици днес
06.05.2022 Ден на отворените врати в президентството
Още новини от Национални новини:
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Бойко Борисов за ПП/ДБ: Аз няма да преговарям с тези хора повече
Делян Добрев за заплатите на борда на НЕК: Взимат по 5-6 хил. лв....
Главчев се отказва от заплата като министър, ще получава само 11 ...
Meteo Balkans с много лоша прогноза
Вирусите, от които да се пазим тази пролет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).