Ромка за ваксините: Защо да ми инжектират тази отрова? Имам десет деца и нито едно не се е разболяло

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
12:29 / 14.10.2021
4912
Авторитетното издание "Политико“ пише в заглавие: "Изгубеното лято – Средна и Източна Европа заплащат цената за бавните ваксинации срещу коронавируса“. Авторът добавя, че в тези държави се надига истинска буря в резултат както от политическите сътресения, така и от факта, че хората не искат да спазват мерките.

"Докато Западна Европа празнува добрите резултати от успешната ваксинационна кампания, в Средна и Източна Европа картинката е съвсем друга: вълната от зарази с коронавируса и от смъртни случаи заплашва да парализира и без това претоварените здравни системи.“

България с най-висока смъртност

"Политико“ припомня, че хората в тази част от континента нямат никакво желание да спазват нови ограничения. Списанието пише, че тъкмо България има най-високата двуседмична смъртност на един милион жители в целия ЕС и най-ниския процент ваксинирани сред възрастното население. "Мнозина наблюдатели смятат, че причина за ниския интерес към ваксинациите е дълбокото недоверие на хората към правителството,“ пише авторът, цитиран "Deutsche Welle".

Той е разговарял и с Ваня Рангелова, главен доцент по епидемиология в Медицинския университет във Варна, която потвърждава този извод. Потвърждава го и латвийският лекар Карлис Расенис, според когото "в една пост-съветска ситуация ти винаги смяташ, че политиците те лъжат.“

До същия извод стига и авторът на обширен репортаж от България в швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ). Фолкер Пабст е озаглавил статията си "В страната на ваксинационния скептицизъм“ и в подзаглавие отбелязва, че недоверието на хората към политиците е много по-голямо от страха им пред вируса.

В началото на репортажа Пабст отвежда читателите си в един ромски квартал в Етрополе. Там неговата събеседничка Боряна се осведомява за пандемията и ваксинациите от Фейсбук и въз основа на наученото в социалната мрежа казва: "Имам десет деца и още нито едно не се е разболяло. Защо тогава да им инжектирам тази отрова?“.

Не само ромите не вярват във ваксините

Такива нагласи са масово разпространени сред българските роми и е много трудно да бъдат сломени, признава общинската служителка от ромски произход Елена Цачева. Цачева, която е посредник между властите и ромите, казва още: "Срещу разните истории за микрочипове и безплодие, които се разпространяват в социалните мрежи като аргумент срещу ваксините, просто не мога нищо да направя“.

300 лева - и си "ваксиниран". Колко българи имат фалшив Ковид-сертификат?

Но всичко това се отнася не само до ромите. Медийната експертка Ралица Ковачева разказва, че почти половината българи не желаят да се ваксинират, защото вярват на фалшиви новини и не разполагат с достъп до сериозни медии. И според нея, най-важната причина за ниския процент ваксинации в страната е недоверието на хората към държавата и нейните институции. Авторът отбелязва, че това важи дори за медицинския персонал и дава пример с болницата в Етрополе, където са ваксинирани само 23% от персонала.

По-нататък в обширния репортаж на НЦЦ четем: "Както и в повечето други държави в Югоизточна Европа, здравната система и в България няма достатъчно финансиране, а квалифицираните ѝ кадри заминават за чужбина. Това особено тежко засяга провинцията“. Авторът Фолкер Пабст е разговарял и с Главния здравен инспектор Ангел Кунчев, който също търси обяснение за нежеланието на хората да се ваксинират:

"Не знам дали това има нещо общо с прехода, със социализма или пък с турското владичество. Но повечето българи определено възприемат държавата като враг“, казва епидемиологът.

Според него една от причините е и липсата на сериозна ограмотителна кампания с достатъчно финансиране.

Пандемия и политическа криза

И "Политико“, и НЦЦ правят връзка между пандемичната и политическата криза в България. Швейцарският вестник обяснява накратко ситуацията в страната преди изборите през ноември и цитира Геновева Петрова от "Алфа Рисърч“, според която няма политик с достатъчно обществено доверие, който убедително да информира хората за пандемията и ваксините. А темата и без това почти не играе роля в предизборната борба, която се върти най-вече около корупцията в страната, констатира Фолкер Пабст.

В края на статията си той отново дава думата на Ангел Кунчев, който очаква влошаване на пандемичната обстановка в България. Според Кунчев, болниците занапред ще бъдат претоварени с тежко болни, защото все още е ваксинирана съвсем малка част от населението.

"А когато се опиташ да говориш за тази връзка, те започват да те наричат "медицински фашист“, казва изтощеният Кунчев.“ Авторът го цитира с още няколко изречения: "Всеки ден получавам заплашителни писма. И естествено се чудя дали да не сложа точка. Но каква полза?“.

Виж коментарите (4)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).