Рилският манастир с огромни сметки, минава на режим на тока

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:37 / 25.01.2022
2183
Рилският манастир мина на режим на тока, след като получи тройно по-висока сметка за електричество за изминалия месец декември.

 

Фрапантната фактура от 28 000 лв. принудила игумена на Светата обител – епископ Евлогий, да наложи ограничителни мерки, за да се пести от ток, пише "Телеграф". 

"Ситуацията в Рилския манастир е такава, както и в цялата страна. Ние се отопляваме с нафта, вече сме на режим, наложен от нас самите. За да можем да издържим, пускаме парното 2 часа сутринта рано – заради ниските температури, 2 часа на обяд, вечерта и през нощта също пускаме по 2 часа, за да не замръзнат инсталациите.

Ние вече изнемогваме, защото втора година сме на свободния пазар и имаме договор с фирма, според който не би трябвало да плащаме такива сметки. Хората обаче ни обясниха, че токът е поскъпнал за всички и няма какво да направим“, обясни дядо Евлогий.

По думите му държавата е обещала да изплати някакви компенсации през месец февруари, но все още няма яснота кога и колко.

"Сметките ни сега са поне 3 пъти по-високи спрямо същия период за предходната година. Водим се, че използваме промишлен ток, но ние не сме промишлено предприятие. Високите цени обаче идват от многото техника – ние имаме фризери, компютри, секретар, там където се помещават охраната и СОТ са на електрически радиатори“, уточни игуменът.

За да пестят от ток, в Рилския манастир вече не използват дори електрическите фурни в кухнята. Готвят предимно на печка на дърва, за да правят икономии. Високите цени дори се отразили и в посещенията. Заради по-скъпите горива все по-малко били посетителите в Светата обител. Друга причина за отлива на туристи била и пандемията.

"При нас в храма се влиза задължително с маски, а в музея – с отрицателен тест за коронавирус. Ние спазваме всички противоепидемични мерки, дезинфекцираме, но хората се притесняват“, казва още епископ Евлогий.


Виж коментарите (0)

Още по темата (489):
10.02.2023 Излезе прогнозата за времето за уикенда и началото на новата седмица
28.10.2022 Нашенци луднаха, разграбиха магазините за електроуреди
14.07.2022 Може да останем без парно тази зима
01.07.2022 Стартира приемът на документи за отпускането на помощи за отопление
26.04.2022 Край на отоплителния сезон в Пловдив 
21.04.2022 Автомобили закъсаха в снега, шофьорка излезе от колата
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).