Районът около Банско не може само да се види, той трябва да се изживее

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
18:32 / 17.03.2023
3080
В петото издание на рубриката "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус" продължаваме зареждаща разходка в България, която ни кара да опознаем и обикнем родината си. Днес се насочваме към едно популярно място, което е любима дестинация, стане ли въпрос за почивка, забавление, или дори пътуване с лечебна цел.   

Опознаваме района около Банско и Добринище. И колкото и да са популярни дестинациите, то винаги има какво да научим, а те все още имат места, с които да ни изненадат. 

"Банско и Пирин сами по себе си са култови, но ако все пак трябва да се отбележи като задължително за посещение за човек, който за първи път идва в Банско, без съмнение трябва да се види църквата "Св. Троица“ в Банско, която е уникална по своя градеж, по своята украса, по това, че до построяването на храм-паметника "Александър Невски“ в София е била най-голямата църква в България. Всеки трябва да намери време да отиде в планината, ако времето е подходящо да си позволи да отиде до хижа "Вихрен“ например в подножието на връх Вихрен – най-високият връх в планината" йаза Елка Обецанова от Община Банско.

Като следващо място за посещение тя посочи Веляновата къща. По думите й тя е красив образец на възрожденската архитектура и един символ на любовта на един мъж към една жена. 

Елка Обецанова ни разказа и за свойствата на минералните води, които се намират в Добринище.

"В Община Банско минерална вода има в Добринище. Тя е изключително ценна и полезна, бих казала, че е широкоспектърна за лечение на много заболявания. Но бих обърнала внимание и на факта, че тя е изключително вкусна за пиене и много хора вече знаят един извор, който до неотдавна беше познат само за местните хора, той е наречен Сребърната вода, защото водата, която извира там е със сребърни йони и това я прави изключително полезна и изключително вкусна, и много трайна. Във всички хотели в Банско и Добринище се предлагат различни спа процедури, които са съчетани и с други процедури. Много от хотелите предлагат през лятото програми за редукция на теглото, програми за езиково обучение, за танци и различни други варианти. Много е добро съчетанието от спа с разходка в планината или пък някакви други активности", добави тя.

Елка Обецанова насочи посетителите на Банско към местата, на които могат да пробват местната кухня.

"Банско освен всичко друго се слави и се слави и със своята кухня. Лесен е начинът, по който се разпознава от хората, които идват в Банско, в коя от многобройните механи може да бъде опитана истинска банска кухня. А това са механите и ресторантите, на които има запазен знак "Уникално Банско“. В Банско съществуват задруга на местните механджии, която е наречена Уникално Банско, и този знак е гаранция, един вид сертификат, че храната, която се поднася, е автентична", обясни тя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).