Радев към Соботка: Приемането на България в Шенген е национален приоритет

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
21:51 / 10.10.2023
999
Приемането на България в Шенген е национален приоритет и като отговорна и надеждна държава-член на Европейския съюз (ЕС) страната ни полага големи усилия за охраната на външните европейски граници. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, който е на официално посещение у нас, предадоха от прессекретариата на държавния глава.

Българският държавен глава посочи, че България е вложила много ресурси от националния си бюджет за овладяването на миграционния натиск и е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенгенското пространство още през 2011 г. По думите на президента, приемането на България в Шенген ще окаже положителен ефект не само за гражданите на страната ни, но и за бизнеса, включително за големия брой австрийски компании, които развиват дейност у нас.

Румен Радев и Волфганг Соботка бяха единодушни, че за опазването на външните граници на ЕС е необходима по-активна солидарност на европейско ниво и общи усилия на всички страни членки. Президентът изрази признателност за подкрепата на Австрия за това Европейската комисия да насочи повече средства за укрепването на българо-турската граница. "Необходими са и съвместни усилия за борба с финансовите мрежи и центрове, разположени в редица европейски страни, които обезпечават не само нелегалната миграция, но и захранват корупцията“, заяви още Румен Радев, като запозна Волфганг Соботка с предлагания от България проект за оперативна група с участието на всички държави от ЕС, които да координират действията си за преустановяване на финансовите средства за трафик на хора.

Волфганг Соботка изрази тревогата на австрийското общество от засиления нелегален трафик на хора към ЕС, който повдига въпроси от гледна точка на сигурността. Той подчерта и че Австрия високо цени усилията на България за охраната на външните граници на ЕС, което е обща задача на всички държави членки. Австрия не е повдигала въпрос за работата на българските служби за сигурност като условие за приемането на България в Шенген, стана ясно още на срещата.

По време на разговора Румен Радев и Волфганг Соботка отбелязаха добрите икономически връзки между България и Австрия, която е вторият по големина реален инвеститор в българската икономика. Двамата обсъдиха и европейската интеграция на Западните Балкани.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (380):
08.05.2024 6 деца са изведени от страната без съгласието на другия родител
18.04.2024 Еврокомисар: Напълно готови сте за Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
03.04.2024 Адвокат Пламен Бекирски: Който е решил да отвлича детето си без съгласието на другия родител, има от какво да се безпокои
02.04.2024 Вътрешният министър на Австрия за влизането на Румъния и България в Шенген: Би било погрешно да се определи конкретна дата
02.04.2024 Два дни след присъединяването ни към Шенген, изведоха дете без съгласието на единия родител
Още новини от Национални новини:
Жени с много красиви имена празнуват днес
Времето ни готви приятни изненади, но това не е всичко
Съседка на семейството, което пострада при катастрофата с автомоб...
Борисов: В България можеше да се случи същото като в Словакия
Дамите в селското стопанство: Проф. Даниела Ганева
Ето верните отговори на матурата по БЕЛ


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).