Радев: Правата на човека не са даденост, те следва да се признаят и гарантират от държавите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:32 / 25.10.2022
1038
През предходните две години, а и понастоящем, светът още търпи последиците от COVID-19, от началото на годината отново в Европа бушува война. Тези събития ни показаха, че правата на човека не са даденост, те следва да се признаят и гарантират от държавите в лицето на техните органи, заяви президентът Румен Радев днес на конференцията "Тридесет години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека“ в София.

Форумът, който е под патронажа на държавния глава, се организира по повод 30 години от членството на страната ни в Съвета на Европа и от ратифицирането на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и поставя акцент върху ангажираността на българските институции за защита на правата на човека и предизвикателствата пред България като страна по конвенцията, пише БТА.  

Съветът на Европа се създава в период, когато Европа постепенно се възстановява от разрухата на  Втората световна война и от изживяната многолика човешка трагедия, отбеляза президентът. Организацията е изградена върху непреходните ценности - уважението към човешкия живот, защитата на правата на човека и върховенството на правото. Чрез осъждането на нарушенията на международното право, Съветът на Европа съдейства за преодоляване на последиците от войната и за налагане на траен мир на континента, каза още Радев. През предходните две години, а и понастоящем, светът още търпи последиците от COVID-19, от началото на годината отново в Европа бушува война. Тези събития ни показаха, че правата на човека не са даденост, те следва да се признаят и гарантират от държавите в лицето на техните органи, заяви президентът Румен Радев днес на конференцията "Тридесет години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека“ в София.

Форумът, който е под патронажа на държавния глава, се организира по повод 30 години от членството на страната ни в Съвета на Европа и от ратифицирането на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и поставя акцент върху ангажираността на българските институции за защита на правата на човека и предизвикателствата пред България като страна по конвенцията.  

Съветът на Европа се създава в период, когато Европа постепенно се възстановява от разрухата на  Втората световна война и от изживяната многолика човешка трагедия, отбеляза президентът. Организацията е изградена върху непреходните ценности - уважението към човешкия живот, защитата на правата на човека и върховенството на правото. Чрез осъждането на нарушенията на международното право, Съветът на Европа съдейства за преодоляване на последиците от войната и за налагане на траен мир на континента, каза още Радев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).