Работодателските организации с отворено писмо до премиера

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:41 / 04.01.2022
1400
Работодателските организации изпратиха отворено писмо до премиера Кирил Петков и до вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. За пореден път, те настояват за среща с правителството, на която да бъдат начертани конкретни мерки за справяне с кризата, породена от непрекъснатото покачване на цената на електроенергията и на природния газ за небитовите потребители.

В писмото се казва:

"Много пъти вече представителните организации на работодателите на национално равнище изпращат искания до Вас за среща, по време на която да обсъдим действени решения за преодоляване на кризата - около цената на електроенергията и на цената на природния газ за небитовите потребители, която става все по-драматична и заплашва българските предприятия със спиране на работа, загуба на работни места, сериозен ръст на цените вместо на доходите и масово обедняване. За съжаление, нямаме нито отговор, нито насрочена среща.

Многократно предупредихме, че предложените мерки от страна на правителството не са работещи на фона на ситуацията с цената на природния газ и електрическата енергия в конкурентни на България икономики. Схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за м. юли т. г. (185,59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева. При цена 800 лева например, каквато среднодневна цена вече сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лева, а ще останат ефективно за плащане невъзможните 560 лева за мегаватчас. При такава картина много първоешелонни и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно спрат работа.

С настоящето писмо към Вас се обръщат за пореден път всички национално представителни работодателски организации с настояване за организиране на незабавна среща с Вас, на която в спешен порядък да се изясни възникналата крайно опасна за икономиката и социалния мир ситуация.

Призоваваме Ви за максимална бързина, концентрация и съгласуваност в действията на държавните институции в незабавен и конструктивен диалог с нас, тъй като вярваме, че само по този начин може да бъдат намерени решения. Ние не искаме да водим диалог през медиите".

Виж коментарите (0)

Още по темата (489):
10.02.2023 Излезе прогнозата за времето за уикенда и началото на новата седмица
28.10.2022 Нашенци луднаха, разграбиха магазините за електроуреди
14.07.2022 Може да останем без парно тази зима
01.07.2022 Стартира приемът на документи за отпускането на помощи за отопление
26.04.2022 Край на отоплителния сезон в Пловдив 
21.04.2022 Автомобили закъсаха в снега, шофьорка излезе от колата
Още новини от Национални новини:
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно
Ето ги големите печеливши, които работят в Деня на труда и не иск...
Eurostat: Българите работят най-малко допълнителни часове
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Най-после намалиха една цена!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).