Работодателите плачат, служителите ликуват. Предстои голямото мързелуване

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
08:52 / 01.05.2023
72346
През започналия днес месец май има три официални празника - Денят на труда, Гергьовден и Денят на българската просвета и култура.

1 май официално се нарича Ден на труда и международната работническа солидарност и е свързан с работническите движения през XIX век, възникнали като опит за натиск от страна на наетите за повече социални права. Работническото движение се чества именно на 1 май, защото на тази дата през 1886 г. се провежда голяма стачка в САЩ с искане за въвеждане на 8-часов работен ден.

В България празникът се чества официално от 1945 г., а след промените през 1989 г. е запазен като празник и неработен ден.

Свети Георги Победоносец се свързва с добродетели като храброст и смелост. Затова и 6 май - когато Българската православна църква чества светеца, е обявен и за Ден на храбростта и на Българската армия още през 1880 г. По времето на социализма за празник на армията е първо 9 септември, а след това - 23 септември. 6 май е възстановен като Ден на храбростта и празник на армията през 1993 г.

Тази година 6 май е в неработен ден - събота, което значи, че празникът ще бъде компенсиран с друг неработен ден - понеделник, 8 май.

Така или можем да се радваме на два дълги уикенда един след друг, или да си пуснем 4 дни отпуск - от вторник, 2 май, до петък, 5 май, включително, и така да се насладим на цели 10 почивни дни.

Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества у нас под някаква форма още от Възраждането, а след доста исторически и идеологически обрати и спорове в момента официалното му название е Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

24 май се пада в сряда и е почивен. 19 май, както и 23 и 25 май, са неучебни, но не и почивни за работещите.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).