Пускат уикенд винетка! Ще струва около 10 лева и ще важи от петък до понеделник!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:04 / 13.07.2018
5943
С въвеждането на електронните винетки от 1 януари ще има и уикенд винетки. Те са за хората, които пътуват с леките си автомобили по републиканските пътища няколко пъти в годината. Целта е да бъдем по-гъвкави. Това каза в кулоарите на Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Министърът напомни, че идеята за въвеждане на уикенд винетка не е нова, а сега се регламентира нормативно. Той посочи, че внесеният от народни представители проект за изменение на Закона за пътищата е свързан с поетия ангажимент при въвеждане на електронната система за таксуване да има и уикенд винетка, като благодари на вносителите. Николай Нанков обърна внимание, че в законопроекта няма конкретно предложение за времеви диапазон – той ще бъде въведен с наредба. Времетраенето ще се дебатира, след като бъде приет законът.

Има идея уикенд винетката да важи от 12,00 ч в петък до 23,59 ч в неделя. Според министъра обаче едва ли има български граждани, които тръгват от работните си места в 12 часа в петък. "Може би ще обсъдим срокът да е от по-късния следобед в петък до понеделник сутринта, тъй като много хора се прибират в първия работен ден от седмицата. Предстои дискусия по тази тема. Ще вземем най-доброто решение“, каза министър Нанков.

Той коментира, че законопроектът е изключително важен, тъй като регламентира въвеждането на електронната система за таксуване в нормативен и институционален план. На база нормативните промени ще бъде създадена необходимата администрация в рамките на Агенция "Пътна инфраструктура“, която ще работи по внедряването на системата и всички детайли по нея, каза още той. Регионалният министър посочи, че според поетия ангажимент, тол системата ще започне да генерира приходи от средата на 2019 г., а електронната винетка ще влезе в сила от януари следващата година. Това е последната година, в която ще имаме хартиени стикери по стъклата на леките автомобили, каза министърът.

До края на юли ще имаме първоначалните предложения за тарифирането на отделните услуги, а през месец август ще започне общественото обсъждане на ценовите предложения с всички заинтересовани страни – граждани, неправителствени организации и транспортния бранш, като решението ще бъде взето от Министерския съвет, информира още регионалният министър.

Той коментира, че уикенд винетката ще бъде по-евтина от седмичната, която струва 15 лв. Вероятно ще струва около 10 лв. Целта е да облекчим гражданите, както ще направим с начина на купуване на електронната винетка от следващата година – чрез мобилно приложение, през интернет, от бензиностанции или областните пътни управления, а разпознаването ще е само с номера на автомобила, посочи Николай Нанков.

Виж коментарите (2)

Още по темата (20):
24.11.2018 Ето какво ще сполети шофьорите без винетки след Нова година
23.11.2018 Колите без винетки няма да могат да напускат страната
16.11.2018 От 17 декември ще можем онлайн да купуваме електронна винетка
02.10.2018 Няма да глобяват шофьорите с валидни хартиени винетки след януари 2019 г.
20.09.2018 Как ще действа новата система за електронните винетки?
18.09.2018 Новата система за електронните винетки заби още на демонстрацията
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).