Проучване: 6% от българите подкрепят убийството, ако жертвата е гей

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
11:14 / 17.06.2016
4823
6% от потребителите в социалните мрежи у нас одобряват атаката в Орландо заради сексуалната ориентация на жертвите, сочи проучване на българската агенция за медийни анализи Perceptica.

Според изследването, обхващащо периода 12-15 юни, само 21% са позитивните настроения сред интернет потребителите спрямо гей обществото като цяло, докато 30% от коментиращите са критично настроени към хората с различна сексуална ориентация.

Реакциите след нападението в клуб "Пулс" са основно осъждащи (54%), като голямата част от коментиращите изразяват съчувствие спрямо жертвите. 

Изненадващо е присъствието на позитивни мнения - 6% одобряват или извиняват постъпката на Омар Матийн само заради факта, че голяма част от жертвите са с хомосексуална ориентация. 

Събитието извади на показ и негативните настроения на обществото по отношение на САЩ, като много от потребителите в социалните мрежи обвиняват управниците на страната за случилото се.

Критиката е насочена основно към оръжейната политика, но част от коментиращите критикуват и военната намеса на САЩ в страните от Близкия Изток.

Общо 75% от коментарите са категорично против провеждането на "София Прайд", 18% са "за", а 7% не изразяват позиция. Повечето (82%) от несъгласните със събитието признават, че изпитват открита неприязън към ЛГБТ обществото. 

Голям е и процентът на хората, които твърдят, че не мразят различните, но и не одобряват откритата демонстрация на тяхната сексуална ориентация (13% от изказалите мнение).

Twitter потребителите са най-възмутени от атаките (65%) и най-толерантни към гей обществото (31% положителни мнения). От друга страна пишещите във форумите са изключително негативно настроени към "София Прайд" (82% "против"), а във Фейсбук се наблюдава най-силна неприязън към ЛГБТ общността като цяло. 

От направения анализ става ясно, че религиозните хора са сред най-острите критици на "София Прайд" и често са склонни да извинят насилието по верски съображения (83% от самоопределилите се като християни одобряват акта). 

За сметка на това в дебата за нападението християнството се споменава много по-рядко, отколкото гей обществото, ислямът, тероризмът и политиката на САЩ.


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно
Ето ги големите печеливши, които работят в Деня на труда и не иск...
Eurostat: Българите работят най-малко допълнителни часове
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Най-после намалиха една цена!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).