Променят правилата за изплащане на автомобилни щети, настъпили извън страната

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:19 / 23.11.2022
6653
Да се променят правилата при изплащане на обезщетенията по задължителна застраховка "Гражданска отговорност“ на автомобилистите в рамките на системата "Зелена карта“, предвиждат промени в Кодекса за застраховането, качени за обществено обсъждане.

Целта е да се отстраняват установени слабости в процеса на обработка на претенции с международен елемент от отделни застрахователи, пише Pariteni.bg. Проблемите се състоят в това, че отделни застрахователи в България оспорват основателността на исканията за възстановяване на платени обезщетения от кореспонденти и национални бюра в други държави членки, поради твърдения за несъответствия в документалната обосновка на тези искания и възпрепятстват функцията на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) да гарантира извършването на плащанията в съответствие с изискванията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата.

Затова се предлага да се създаде материалноправно задължение за безусловно извършване на гаранционни плащания от страна на НББАЗ, съчетано с изрично задължение за предявяване на регресните претенции към застрахователя, и изрично задължение за удовлетворяване на тези претенции за сметка на банковата гаранция, учредена и поддържана от застрахователя в полза на националното бюро.

Предложеният автоматизиран механизъм на разплащания се основава на принципа "първо плащаш, после оспорваш“ и е свързан с изрично задължение за застрахователят, член на бюрото, да възстановява регресната претенция на бюрото, независимо от всяко оспорване по съдебен или извънсъдебен ред на съответното вземане, пише в мотивите към законопроекта.

Промените се налагат, тъй като функционирането на системата "Зелена карта“ в България и финансовата стабилност на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) са един от елементите на Плана за действие с мерки за адресиране на последващите  ангажиментите на страната след присъединяването към чакалнята на еврозоната - ERM II, който изисква промени в нормативната уредба.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...
Тази еднометрова акула изплува на брега на Северния плаж в Бургас...
Станишев: Много войводи, малко четници
Мъж остана без работа заради фалшиво положителни тестове за нарко...
Корнелия Нинова: Днес ни чака много сериозно решение
Рожденичката днес - нейна песен е по-популярна у нас от Happy Bir...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).