Прохлада, изцеление и чудеса на 63 км от Пловдив и на 210 от София

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:13 / 01.07.2023
34885
Има места в България, които привличат с красотата си, с историята, която можете да чуете и преживеете от славното ни и далечно минало, но има и такива, които носят силата, енергията и магнетизма заради заряда и посланието, което предават и много повече от това. Едно такова място, което няма нужда от много описание, е Кръстова гора: Святото място, което носи изцеление, дава вяра и подарява надежда…

Кръстова гора се намира в Средните Родопи на 210 км от София и на 63 от Пловдив. Разположена е в най-южната част на област Пловдив, в направление юг – изток, на територията на община Лъки, в землищата на село Белица и село Борово. 

Кръстова гора е място, което носи силна енергия, а историята разказва: През 1933г. там идва Йордан Дрянков от Ковачевица, Гоцеделчевско. Йорданчо, както го наричали местните, дошъл там, за да се откаже от светските блага и да заживее мирно и в синхрон с Господ. Често получавал видения и най-вече за Цар Борис и историята пред нас оживява. Смята се, че именно в църквата “ Света Троица" се пази част от кръста Господен.

Местността е известна с намиращото се там християнско светилище на връх Кръста, което е християнски поклоннически център с международна известност. Особено популярен е при празнуване на християнския празник Кръстовден.

Там е изграден манастирски комплекс "Света Троица“ от параклиси, повече известен с името на местността Кръстова гора. На същия родопски връх, на който днес се намира манастирският комплекс, някога е съществувал стар манастир, разрушен преди векове. За това разказват запазените зидове, обработените камъни, разкритите основи на старата църква, камъните със следи от свещи по тях, както и намерените в земята кръстове от бигор.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
На тази дата през 2024 година местим стрелките с един час назад
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Митрополит Николай: Аз няма да съм следващият български патриарх
Два пъти за ден: Градушка удари Родопите, унищожи реколти
Ускоряват изграждането на Националната детска болница


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).