Проф. Рачев: В тези 2 държави няма нито един случай на заразен! Ето как природата ще ни помогне!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (39)
14:40 / 20.03.2020
226282
Според Световната здравна организация коронавирусът не е много издържлив на високи температури в природна среда. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев пред "Телеграф". "В съчетание на слънчево и топло време със сух въздух над 30 градуса вирусът умира до минути и не може да се възпроизведе, т.е. да попадне в клетката и да се развие. Над тези градуси патогенът живее буквално от половин час до час и половина в зависимост от влажността на въздуха. При всички положения с настъпването на лятото, а то вече е започнало на север от Екватора, ще има природен стоп на разпространението на коронавируса", каза още той.

По думи на климатолога природата не може да прекърши цялата пандемия, но ще помогне да се справим със ситуацията. Съчетанието на топло, сухо и слънчево време е най-добрият природен антидот. На въпрос има ли пример за зависимостта между по-топлото време и по-слабото разпространение на новата инфекция някъде по света, проф. Рачев отговори:

"В Мианмар и Лаос няма нито един случай на заболяването. Точно над тези страни в Югоизточна Азия е сухо и слънчево и става още по-горещо. Това съчетание е много сериозна природна пречка за разпространението на вируса".

Запитан какво време ни очаква и ще бъде ли то съюзник в борбата с пандемията, климатологът заяви: "В следващите дни ни очаква много хубаво време с убийствено слънце и много топлина. Убийствено ще бъде и за коронавируса. Страните, които не взеха съответните мерки, ще загубят доста човешки животи, но в България виждаме, че продължаваме да сме на опашката на Европа".

Според прогнозата му единствено през следващата седмица ни очаква хладно време. "Очакват се валежи. Това коренно променя ситуацията с естествените природни филтри, защото слънце няма да има, а ще бъде хладно и влажно, което е чудесно време за по-дългото запазване на вируса. В лошото може да търсим и добро - ще вали, а, когато вали, дъждът отмива от всякакви повърхности този патоген", уточнява климатологът.

Виж коментарите (39)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Бойко Борисов за ПП/ДБ: Аз няма да преговарям с тези хора повече
Делян Добрев за заплатите на борда на НЕК: Взимат по 5-6 хил. лв....
Главчев се отказва от заплата като министър, ще получава само 11 ...
Meteo Balkans с много лоша прогноза
Вирусите, от които да се пазим тази пролет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).