Проф. Рачев: Очаква ни хладно време до Разпети петък

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
09:22 / 05.04.2023
772
Априлски сняг не е нещо невероятно и невиждано. Случвало се е и в близкото, и в далечното минало. Това е т. нар. възврат на студ, който е характерен за началото на пролетта. Това каза климатологът проф. Георги Рачев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

В Сърбия и в Северна Румъния снеговалежите са били съществени във вчерашния ден, допълни той. У нас в днешния ден те не образуват снежна покривка, каквито са били и прогнозите на синоптиците.  

Прогнозата на климатолога е, че времето през април ще бъде динамично. Първата половина на месеца ще бъде по-хладно от нормалното. "Днес е най-студеният ден през цялата седмица, а може да се окаже, че ще бъде и най-студеният ден през април месец. Тази седмица ще е най-студената, със значително по-ниски средни температури – от порядъка на 2, 3, 4 градуса по-ниски от нормалното. Следващата седмица също ще започне с мрачно, влажно, дъждовно и относително хладно време, та така чак до Разпети петък“, прогнозира проф. Георги Рачев. 

Той припомни, че преди месец България е регистрирала най-топлата зима, откакто съществуват метеорологични наблюдения. "За 130 години това е най-топлата зима що се отнася до средните температури през декември, януари и февруари.“  

България се намира в най-южната част на умерения климатичен пояс и подобни  резки обрати във времето са нормални, подчерта проф. Рачев. "Не трябва да се плашим от тези обрати. Наблюдава се една интересна тенденция през последните шест-седем години – късна зима през февруари и март и хладна пролет, април и май месец“, допълни той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис
Кампания 2024: Какви промени се готвят в обвързаното подпомагане ...
Мъж преби и отвлече 19-годишно момиче
Вигенин води листата на БСП за евроизборите
Синоптикът Янков ни попари с прогноза за празничните дни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).