Проф. Петров: Едно жилище трябва да струва между 80 и 120 наема и да се самоизплати от тях за 10 години

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (3)
19:18 / 04.10.2023
54195
Става далеч по-неизгодно у нас да се купува жилище - живеем в един изумителен жилищен балон. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Красимир Петров д-р по икономическите науки на Държавния университет по икономика в Охайо.

"У нас продължава жилищното безумие. Изгодно е да можеш да си купиш жилище с 2-3 годишни брутни заплати. Това означава, че ако едно семейство се напъне и си даде зор, може да го изплати за 4 до 5 години, напълно, в добри времена за 3, в по-лоши времена за 5. Ако ипотеката е 20-годишна, трябва да бъде не повече от 15% или 20% от дохода на едно семейство.

Ако семейството разполага с доход 2000 лева се вкарва в т.нар. "кредитно робство", в рамките на 25 години. Това означава, че едно младо семейство, което взима ипотека за 25 години, която изяжда половината, сега дали е 40 или 50% не е съществено, означава, че е с разбити финанси и се обрича на сринати финанси буквално цял живот", коментира проф. Петров.

По думите му става въпрос за медианен апартамент, т.е. за среден апартамент от средно статистическо семейство.

Красимир Петров даде съвет към младите хора, които правят смелата крачка да инвестират с покупка на имот: "Опичайте си акъла и ако не сте сигурни, не скачайте в трапа или в океана. Нямате представа колко е далеко брегът. Т.е. вие може да сте на кораба и брегът да ви се струва на 1 километър да го преплувате, а всъщност брегът да е на 20 километра и да нямате шанс и да се удавите. Т.е. млади хора, опичайте си акъла преди да сложите подписа и да се обвържете с дългосрочен кредит към банката".

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Четирима са пострадали след челен удар между бус и тир
COVID-19 има нов вариант, вижте симптомите на FLiRT
България засилва връзките си с българската общност в Косово
Горанов: Имам лоша оценка от САЩ и трябва да си извървя пътя
Бойко Борисов: Положих всички усилия да не отидем на избори
Имат ли право непълнолетните да работят по време на лятната вакан...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).