Проф. Овчаров: НПО-та като БХК ще продължат да подклаждат антибългарски настроения във Вардарска Македония

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
10:55 / 27.11.2020
9659
Който внимателно следи злободневната тема за Северна Македония, знае, че има едно телевизионно предаване и един водещ, който горещо застъпва тезата, че българското правителство нарушава системно правата на нейните граждани. Естествено става дума за Георги Коритаров. И тази сутрин (26.11.2020) в обичайния си стил той наплю българските политици, историци и филолози, че не разбирали нищо и само пречели да възтържествува светлата идея на македонизма. Това пише в свой анализ проф. Николай Овчаров, цитиран от "Труд".

Днес (б. р. - в четвъртък) Коритаров се прехласваше по интервю на

северномакедонския премиер Зоран Заев за БГНЕС, в което онзи се кълнеше, че държавата му няма малцинствени претенции към България. Веднага след това обаче в ефира се появиха двама "видни" защитници на човешките права - нашият любим председател на българския Хелзинкски комитет Красимир Кънев и някакъв северномакедонски адвокат, Тони Менкоски.

Последният се препитавал от това да брани шепата македонски сепаратисти от Пиринския край пред съда в Страсбург. И ето, че тримцата в хор на общия българо-северномакедонски език "изплюха камъчето". Нямало никакво значение какви ги говори Заев или северномакедонското правителство, тъй като това си били лични жалби. Дори да бъде подписано междуправителствено споразумение, в което Република Северна Македония официално да се откаже от претенции към Пиринския край, то отделни хора можели да съдят България.

И не само да съдят, а да спечелят, и, според Менкоски, дори да накарат Съвета на Европа "да изхвърли България" (израз на адвоката - Н. О.) от своите редици. Ето това е положението, което аз познавам отдавна. Т. нар. неправителствени организации (разбира се, финансирани ясно откъде) ще продължават да подклаждат антибългарски настроения в Пиринско дори при подписан договор.

А северномакедонското правителство ще вдига ръце и ще се оправдава, че не може да ги контролира, защото това ще пречи на "правата на човека" и дрън, дрън. Нищо ново под слънцето от началото на 90-те години на миналия век, когато работех във Вардарска Македония и виждах как ежедневно тамошни емисари заминават за Благоевград. Тогава в България върлуваше тежка икономическа криза, а тези "пратеници на добра воля" бяха щедро финансирани от Белград.

А сега си представете, че на 8 декември българското правителство се огъне и направи компромис за нашите "червени линии". Ще припомня за N-ти път, че става дума за диалекта на българския език, на който се говори в Северна Македония, и за общата българска история на двата народа до 1944 г. Та нали, признавайки техен език и история, ние де факто ще признаем правата на сепаратистите. Тогава те свободно ще могат да търчат до Страсбург и да навират в очите на съдиите документа за своя "македонски идентитет".

Без значение, че това противоречи на българската конституция. Но аз съм убеден, че това няма да се случи. Днес българският народ е обединен около националната си кауза, както отдавна не е бил. И за това без съмнение сериозно допринасят хора като Георги Коритаров. Защото те дадоха възможност на хората да се сепнат в забързаното си битие и да се сетят, че са българи. Затова - благодарим ти, Коритаров!

Виж коментарите (10)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).