Проф. Кантарджиев: Може би вече сме постигнали един доста добър колективен имунитет 

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:00 / 04.03.2022
2318
"Въпреки, че войната е водещата тема, трябва да знаем, че коронавирусът съществува и заплахата за здравето както за отделния човек, така и за обществата продължава." Това каза проф. Тодор Кантарджиев по БНР.

Важно е да отбележим обаче, че първо започнаха да намаляват новите случаи на заразените в най-засегнатите области в страната, като първо това се вижда за областите - Благоевград и София - град.

Последно и с по-бавни темпове намаляват новозаразените във Варна и Източна България. Това доведе и до намаляването на натиска върху болниците, като аз следя ежедневно тези процеси за лечебните заведения в столицата", съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

"Цяла седмица имаме вече и намаляване на броя на смъртните случаи. А данните сочат, че в областите, в които ваксинационното покритие е по-голямо, смъртността е по-ниска.

При 605 (96,3%) клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон, 521 от тях са подвариант (ВА.1 или ВА.1.1) и 84 (BA.2). Хоспитализацията при "Омикрон" е 8-12%, а при BA 2 подварианта на "Омикрон" само под 1,3%.

Това сочат последните данни от анализа на НЦЗПБ и т.нар. вариант на "Омикрон" - БА.2 се оказва, че не е толкова опасен, колкото ни предупреждаваха и плашеха. Тоест този вариант протича и доста по-леко. 

Така се доказа философията на генетичното развитите на пандемичния вирус - да се разпространява по-бързо, да става по-прилепчив, да заразява по-бързо, но да протича по-леко като заболяване. Така че, аз очаквам той да стане ендемичен", заяви проф. Кантарджиев. И допълни:

"Омикрон премина през голяма част от българското население. Хората с бустер го прекараха по-леко, за децата също се доказа, че по-леко го болеуват при "Омикрон" варианта.

Проблем с добрия изход от болестта има отново, както и при Делта варианат и Уханския вариант, при възрастните, при хората с хронични заболявания, които не са се ваксинирали все още. А точно те у нас не бяха обект на засилена информационна кампания, че трябва да се ваксинират. И затова точно такива пациенти сега са в болница отново, като при предишните вълни", обобщи  проф. Кантарджиев.

Спред епидемилога тъжен факт е, че в момента се поставят предимно бустерни дози и много малък процент първа доза ваксина. Пет пъти повече бустерни дози от първи дози, уточни той.

По думите му ще имаме спокойно лято, което бихме могли да използваме, за да се предпазим с ваксина и да сме подготвени за есента:

"Да не допускаме грешката от миналото лято, затова препоръчвам през това лято първа доза да си поставят неваксинираните, преболедувалите и с хроничните заболявания хора. И да помним една от поуките от тази пандемия - маските пазят.

Има много малка вероятност от нова мутация на "Омикрон" в бъдеще, освен ако не настъпи генетично изменение, водещо до имунно бягство на "Омикрон".

"При 30 на сто ваксинирани напълно, 700 000 с бустерна доза и голям процент ваксинирани, при 50 на сто имунизирани в столицата, може би сме постигнали един доста добър колективен имунитет ", обобщи в заключение проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).