"Продължаваме промяната" предлага временна комисия за решаване на системните проблеми с дървата за огрев

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:28 / 15.11.2022
1101
Парламентарната група на "Продължаваме промяната" внесе предложение за създаване на временна комисия в Народното събрание, която да обсъди мерки и да представи решения на проблемите с цените и достъпа до дървата за огрев. Освен че всяка година немалка част от българските домакинства срещат сериозни затруднения да се снабдят с дърва, за текущия отоплителен сезон в някои райони на страната все още има риск мнозина да останат без отопление, съобщиха от пресцентъра на партията.

Целта на ПП е в рамките на 10 дни временната комисия да изготви и предложи конкретни стъпки за преодоляване на проблемите, които продължават въпреки усилията на държавните горски предприятия и Министерството на земеделието и горите.

Проблемът засяга 1,5 млн. домакинства в малките населени места, които са най-уязвимата част от населението. Месечна енергийна помощ от около 600 лв. за сезона получават едва 310 000 домакинства (т.е. 20% от всички домакинства, които се отопляват с дърва).

Само за една година цените на дървата за огрев са нараснали почти двойно, а заявките са се увеличили до 2-3 пъти спрямо миналогодишните нива. Предварителен анализ на ПГ на “Продължаваме промяната" показва, че основната причина за недостига и растящите цени е липсата на механизъм за прозрачно планиране и изпълнение на заявките. Установено е презапасяване заради: увеличение на международните цени на газа и тока; високото търсене на дървесина за промишлени цели и дори за производство на ток; естествените лимити на допустимата сеч в горите и други.

На локално ниво най-често сигналите са свързани с корупционни схеми при снабдяването на дърва за огрев от държавните и общински гори, в резултат на които едни домакинства са облагодетелствани за сметка на други. Масови са случаите и на доставка на незаконни дърва за огрев без изрядни документи, както и занижаване на обемите на дървата спрямо количествата, посочени в съответните отчетни документи. Продължава проблемът със сппекулативните цени, което до голяма степен се дължи на липса на прозрачност на дейността на определени търговци.

"Продължаваме промяната" предлага временната комисия да обследва и защо пострадалите от наводненията жители на Карловските села са били подведени, че ще могат да получат безплатно дърва за огрев за предстоящата зима.

В рамките на работата на временната комисия ПГ на “Продължаваме промяната" ще представи и законопроект за справяне със системните проблеми.

Виж коментарите (0)

Още по темата (494):
21.01.2024 АПИ с актуална информация за пътната обстановка
02.01.2024 Времето се разваля
13.12.2023 Почти пролетно време ни очаква в сряда
28.11.2023 Снежно семейство се настани в русенски квартал 
25.11.2023 Зимата скова страната: Червени кодове за опасно време, автомобили аварираха в снега и катастрофи на много места
22.11.2023 Къде зимуват змиите? 
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", но сега пък го ...
Страшен потоп в наш областен град
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Страшен порой се изля над столицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).