Прибират Търновската конституция за реставрация

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:09 / 14.05.2019
1875
Оригиналът на Търновската конституция ще бъде прибран в архивите за известно време заради необходимостта от реставрация. Уникалното издание може да бъде видяно за последно в изложбената зала на Държавна агенция "Архиви" до 19 май, съобщава "24 часа".

В последните месеци Търновската конституция обиколи страната като част от изложбата по повод 140-ата годишнина от приемането й. Тя се организира съвместно от Народното събрание и Държавния архив и стартира от сградата на парламента, а след това бе във всички 28 областни града.

"Според специалистите конституцията не трябва да се излага на осветяване повече от 60 часа годишно, а сега се натрупаха доста повече, затова има нужда да бъде реставрирана", обясни шефът на ДА "Архиви" доц. Михаил Груев.

Освежаване ще бъде направено и на Сребърната конституция от 1911 г. В архивите е съхранен екземплярът, поръчан лично за цар Фердинанд, който е обкован специална със сребро и има позлатен герб.

"Изложбата показва още уникати и реликви на българската държавност. Сред тях и оригиналите на протоколите на Учредителното събрание. Това са оригинални документи, с които да акцентираме на огромното дело на основателите на модерната българска държава", обясни доц. Груев.

За първи път може да се види държавният печат на Княжество България, чиито пазител е бил министърът на правосъдието. След 1908 г. той е прибран в архивите, тъй като е изработен друг за новото Царство България.

Сигурен съм, че в днешните времена имаме нужда от позитивни примери, а процесът на градежа на държавността е именно такъв пример, който всички ние носим със себе си и имаме пред себе си, каза доц. Груев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Отбелязваме Деня на труда
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите
Синът на известен наш бизнесмен обяви: Без да се замислих, приех ...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Голяма банка предупреди своите клиенти
Габриела Пеева: Обвинена съм в нещо, което не съм сторила


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).