Президентът цитира Паисий: Когато държавата се управлява от неразумни и самонадеяни управници, падението е неизбежно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:00 / 01.11.2022
2435
"Българската академия на науките носи днес с делата си заветите на нашите възрожденци, че именно знанието и науката са в основата на възхода на нашата нация". Това заяви държавният глава Румен Радев на Тържественото събрание на Българската академия на науките, отбелязващо Деня на народните будители и посветено на 300-годишнината от  рождението на Паисий Хилендарски и 260-годишнината от написването на "История славянобългарска“. Президентът е патрон на националните чествания на двете паметни годишнини, информират от прессекретариата на държавния глава.

 Румен Радев изтъкна, че водещият мотив в Паисиевата книжка – "чети, за да знаеш", дава мощен импулс на българите към търсене, себепознание, към отключване на стремежа за независимост и свобода. По думите му неслучайно често повтаряните думи в тази книжка са "знание", "мъдрост", "учение", "книжовно умение", "истина" – все категории, които са в основата на прогреса.

"Малка по обем, но велика, неизмерима за нашия народ по съдържание и смисъл "История славянобългарска" обърна историята на развитието на нашата нация, положи основите на борбата за църковна независимост, национално освобождение и национално обединение на българския народ", отбеляза още президентът в приветствието си.

Румен Радев припомни и думите на Паисий, че когато една държава се управлява от "неразумни" и "самонадеяни" управници, падението е неизбежно, а това звучи актуално и днес.

Държавният глава отбеляза и усилията на служебното правителство за развитието на българската наука, образование и култура: "Трябва ясно да си даваме сметка на всички нива в държавата и обществото, че оттук нататък нациите, които ще определят хода на историята са тези, които отделят огромно внимание – не само финансово и организационно, но като обществена подкрепа на науката и на образованието".

Той припомни и традициите на страната ни като водеща в тези области и подчерта, че пътят напред е чрез отделянето на все повече ресурси и инвестиции не само в оборудване и технологии, но най-вече в българските млади учени и изследователи.

В сградата на БАН президентът разгледа и изложени преписи на История славянобългарска, които са част от Научния архив на Академията.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Официално: Известен наш икономист влиза в надпреварата за евроизб...
Експерт: За да живеете 6 месеца без доходи, трябва да имате създа...
Откриха важен документ, свързан с личния живот на баба Ванга
Различни цветове на бюлетините на изборите за национален и Европа...
Това е новият изпълнителен директор на ДФ "Земеделие"
Имунизират новородени две седмици по-рано от предвидентото


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).