Президентът: Няма никаква логика България и Румъния да бъдат извън Шенген

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:03 / 25.05.2023
1221
Няма никаква икономическа и политическа логика България и Румъния да бъдат извън Шенген. Това заяви президентът Румен Радев на съвместен брифинг с държавния глава на Хърватия Зоран Миланович, който е на официално посещение в България, съобщи NOVA.

Държавният глава отбеляза, че България е покрила всички технически критерии още през 2011 г. и това е прието от Европейската комисия.

"Нашето държане извън Шенген с всякакви моменти хрумвания и моментни политически доводи подкопава самата нормативна база на ЕС, подкопава механизмите за вземане на решения в ЕС", каза още Радев. Това е загуба не само за икономиките на двете страни, това е унижение за гражданите не само на двете страни, но и загуба за Европа, коментира Радев.

В момент, в който говорим за военна мобилност, за по-голяма сигурност, за борба с икономическата криза и инфлацията в Европа – ние да възпрепятстваме свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали, което е в сърцевината на съюза – няма логика, обясни президентът.

Той посочи, че за последните месеци България има две проверки от Европейската комисия и на двете страната ни е показала отлични резултати. "Октомври е дата, която лично съм изговорил и съм получил подкрепата от всички европейски институции, от всички държави членки с две условности“, каза Румен Радев. По думите му, ако парламентът приеме важните закони, няма да има пречки и доводи да спират страната ни по пътя към членството ни в Шенген.

Виж коментарите (0)

Още по темата (379):
18.04.2024 Еврокомисар: Напълно готови сте за Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
03.04.2024 Адвокат Пламен Бекирски: Който е решил да отвлича детето си без съгласието на другия родител, има от какво да се безпокои
02.04.2024 Вътрешният министър на Австрия за влизането на Румъния и България в Шенген: Би било погрешно да се определи конкретна дата
02.04.2024 Два дни след присъединяването ни към Шенген, изведоха дете без съгласието на единия родител
01.04.2024 Вигенин убийствено ироничен, заговори за кораби и яхти
Още новини от Национални новини:
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...
Тази еднометрова акула изплува на брега на Северния плаж в Бургас...
Станишев: Много войводи, малко четници
Мъж остана без работа заради фалшиво положителни тестове за нарко...
Корнелия Нинова: Днес ни чака много сериозно решение
Рожденичката днес - нейна песен е по-популярна у нас от Happy Bir...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).