През лятото трябва да сложим по-голям акумулатор на колата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:02 / 02.06.2023
3081
Много често шофьорите инсталират акумулатори под капака на автомобилите си, чийто капацитет се различава от стандартния. Тези действия предизвикват много спорове. Някои казват, че това е директен път към сервиза, други се противопоставят и смятат, че всичко е наред. Какво ще се случи, ако поставите по-мощна батерия за топлите месеци?

Нека започнем с отговора на въпроса "Защо подобни мисли изобщо идват в главите на шофьорите?" Факт е, че понякога акумулаторът, инсталиран във фабриката при сглобяването на автомобила, не осигурява желаната производителност. И през зимата и през лятото.

Например, много японски превозни средства имат батерия с 45 Ah (ампер-часа). Това не е достатъчно за много региони по света. Ако е студено, тя трудно стартира двигателя, докато в жегата трудно може да се справи с работата на климатичната система. Затова разумните собственици на автомобили поставят батерията, да речем, с 60 Ah.

В същото време обаче е разпространено мнението, че такъв продукт ще работи в постоянен режим на зареждане. Тоест, бързо ще се повреди. Това обаче не е вярно. В процеса на работа генераторът само връща изразходваните амперчасове на батерията. Ако да речем са изразходвани 5 Ah, тогава трябва да се върнат толкова. Капацитетът не влияе на процеса. И вече споменатият генератор има запас от порядъка на 10-20% от максимално възможната сила на тока. Така че и на него няма да му се случи нищо лошо.

Затова е не бива да се доверяване на тези, които плашат с ужасяващи последствия от поставянето на по-мощен акумулатор. Вреда от него няма, но първо трябва да проверите двигателното отделение – дали то позволява да се инсталира голяма батерия и тя да бъде закрепена здраво. Наистина, когато се разклаща в движение, може да опре в капака. Тогава проблемите с електричеството са гарантирани, пише automedia.investor.bg.

Като цяло, мощната батерия през лятото е просто незаменима. Особено когато пътувате със семейството си. Преценете сами - климатикът работи с часове, енергията се изсмуква и от такива потребители като музикална система, джаджи, зареждани на USB-портове, както и преносим хладилник в багажника и вентилатор, закупен на пътя. Малкият акумулатор няма да се справи с всичко това, но мощният определено ще издържи.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1247):
03.01.2024 Eто това са факторите за тези рекордни горещини, които бяха отбелязани през 2023 година
17.12.2023 Данни за приходите на хотелиерите в Пловдив
30.11.2023 Най-предпочитаните дестинации у нас от европейците
23.11.2023 Гърците поставиха рекорд
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
14.10.2023 Кадрите не са от Египет, а от Слънчев бряг: 14 октомври, 14:40 часа
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).