Предвиждат големи промени в обучението след 7-ми клас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:21 / 27.12.2020
5403
Предвижда се да има по-малко чужди езици и повече информационни и технически предмети в училище. Традиционно езиковите паралелки са най-желани от учениците в столицата. Но догодина ще намалеят до само 23% от всички след 7-и клас.

"Придобиването, владеенето на българския език е на първо място, но информационните паралелки са от изключителна важност", коментира пред bTV Ваня Кастрева, директор на РУО-София.

Обучението в т. нар СТЕМ паралелки предвижда осигуряване на повече кадри на пазара на труда с техническо образование и професии, за които се изисква по-задълбочено изучаване на математика и природни науки.

"Трябва да се търси баланс, тъй като България не се развива само между Черно море и Калотина, Дунав и южната граница. Нашите възпитаници работят за чужди компании!", каза Сергей Игнатов, бивш министър на образованието.

Предвижда се училищата да трансформират своите паралелки след 7-ми клас. Така, например, в столичното 31-во училище е възможно паралелката с чужд език да се превърне в математическа.

"Емоционално ще бъде трудно за нас. Защото ще се откажем от паралелка с доказан успех, с висок бал, за да я превърнем в нещо, което крие изненади", коментира пред bTV Велина Георгиева, директор на 31 СУЧЕМ "Иван Вазов".

"Ако пазарът влияе, майките са още по-силни от пазара! Ако се намалят езиковите паралелки, родители ще почнат да изпращат децата си по-рано навън", смята Сергей Игнатов, бивш министър на образованието.

Промяната в наименованието на профила не означава намаляване на хорариума часове по отношение на изучаването на чуждия език.

Няма да има съкращения и нови назначения. Междувременно в столицата се предвиждат нови специалности в сферата на битовата електротехника, информационната сигурност и охранителни системи.

Виж коментарите (1)

Още по темата (20):
13.07.2020 Ето кои са най-желаните училища и паралелки за прием след 7 клас в Пловдив
13.07.2020 Излезе първото класиране за гимназиите
01.07.2020 Вижте най-добре представилите се училища в Пловдив на изпитите след 7 клас
18.06.2020 "Голямото цъкане за матурите" на 100 Кила се отлага, анулираха му работата по български
18.06.2020 Матури 2020: Ето ги най-добрите и най-лошите училища в Пловдив и
областта
18.06.2020 Най-елитното училище в Пловдив защити реномето си
Още новини от Национални новини:
Зимата се завърна у нас, заваля обилен сняг
Гриша Ганчев не се оттегля, напротив - налива много пари
Млечните продукти и яйцата в нашите магазини по-скъпи, отколкото ...
Ще останем ли без Благодатен огън?
Майка на дете с аутизъм се нуждае от помощ
Бизнесмен стана баща, без да е докосвал майката, която е лекарка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).