ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Предлагат стикерът по "Гражданска отговорност" да отпадне
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:34 / 04.11.2011Коментари (16)4650
© Plovdiv24.bg
Поставянето на стикери по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилистите трябва да отпадне. Това предложи вчера зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Борислав Богоев по време на конференция за застрахователния пазар в България, организирана от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Още в началото на годината бяха внесени предложения за промени в Кодекса за застраховането, които предвиждаха лепенето на стикери да отпадне. Депутатите обаче отхвърлиха предложенията. До края на 2011 г. КФН ще представи нов проект за промени в Кодекса за застраховането, поясниха от ведомството. В текстовете най-вероятно пак ще бъде внесено предложението за отпадане на стикерите по "Гражданска отговорност". Вече обаче са в сила промените, според които отпадат стикерите по застраховката "Каско".

"Това ще доведе до поевтиняване на задължителната застраховка с около 1,50 лева", обясниха експерти от КФН. Толкова струва лепенката, която в момента задължително се поставя на предното стъкло на автомобила. В момента средната цена на застраховката "Гражданска отговорност" у нас е между 200 и 250 лева.

След въвеждането на електронната система за издаване на полиците по "Гражданска отговорност" лепенето на стикери на практика става излишно.

КАТ ще може да проверява за наличието на застраховка на базата на регистрационния номер на автомобила.

Междувременно стана ясно, че обхватът по "Гражданска отговорност" се е увеличил със 6 на сто, след като в края на юли започна работа системата за електронно издаване на полиците.

Така в момента 78% от всички регистрирани моторни превозни средства имат задължителната застраховка

Според експертите на КФН с новата електронна система измамите с "Гражданска отговорност" ще станат почти невъзможни. След сключване на застраховката шофьорите ще могат сами да проверят дали тя е отразена в системата. Това става на сайта на гаранционния фонд по "Гражданска отговорност".

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Незнам защо е нужно толкова МНОГО щикери да има на колите в БГ....??? Не могат ли да направят една, в която да е цялата информация ?? В England е така- един кръгал стицкер за всичко!!
Aнонимен
на 04.11.2011 г.
0
 
 
Да, струва пари, но стикерът е необходимото зло. Той гарантира, че клиента си купува истинска полица, от истински брокер или агент. Ако го махнат, бандитите ще започнат да си разпечатват полици от word и много хора ще изгорят! Една част са само тези, които ще проверяват в системата на ГФ дали полицата е валидна. Стикерът беше излишен, когато имаше полици на кочан, които не е толкова елементарно да фалшифицираш. Незнам защо мотивът на КФН за махането на стикерите е новата система - години наред в сайта на КФН можеше да се проверви дали даден автомобил има ГО или не. -----
Aнонимен
на 04.11.2011 г.
0
 
 
Време е Европейските Директиви да се спазват и да наказват всички служители които искат документи издадени от тях самите, от друг орган в РБългария и ЕС!В някои страни не е задължително дори носенето на шофьорските книжки, защото данните на водача в сайта на МВР , а документа може да бъде фалшифициран !Имат хората камери със софтуер, който засича веднага крадената кола, нарушителя, дали водачът има точки , ГТП, ГО, дали е лишен или има да плаща глоби !Това не е във възможностите на един полицай скрит в храстите !В Латвия е разрешено да спират МПС само полицаите !Изпълнителната агенция към министерството на транспорта се е освободило от това задължение, защото много крадат !
-2
 
 
Не само лепенката да отпадне ами цялата застраховка да махнат или да стане, който изка да си я сключва по негово желание.Аз толкова години не съм видял келипир от тая застраховка,само дето плащам.Това са пари отишле навятъра.Който е сакатулник в карането да си я плаща.Лично на мен не ми трябва.
0
 
 
общо взето със продуктивни работи се занимават, май
+1
 
 
Голямо намаление - няма и един процент! По-добре беше да помислят да намалят "главницата" от 200-250 на 100-150 лв., защото иначе само се пълнят гушите на ненаситните застрахователи...
Aнонимен
на 04.11.2011 г.
-1
 
 
Вече 5 години ми доставят полицата до вкъщи, даже последната година??? внимание? безплатно. Така че това го има отдавна.
Aнонимен
на 04.11.2011 г.
0
 
 
Много отдавна ГО може да се сключва по нета. Много отдавна всеки може да провери има ли дадена кола сключена ГО в сайта на КФН. Тази статия е написана само да се вземе хонорар, а не за да донесе някаква информация на народонаселението.
0
 
 
Така трябва, в Румъния вече и винетки нямат, само издават баркод и показваш него! Писна ми предното ми стъкло да прилича на елха!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Икономическа зона "Тракия"
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Дете от Враца бе простреляно в главата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: