Пределната възраст за наборници ще бъде 28 години

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:39 / 25.02.2005
1130
Пределната възраст за повикване на наборници в казармата да бъде 28 години, а не 30, прие на първо четене парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност. Сред приетите поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили отлагането по болест от казармата да се намалява от 3 на 1 година.
Според вносителя на законопроекта Цонко Киров, между 80 и 100 хиляди младежи изчакват с години, за да влязат в казармата. Експерти от Генералния щаб твърдят, че с поправките в закона от казарма ще се освободят половината донаборници. Вносителят на проектозакона настояваше краен срок за влизане в казармата да бъде 27 години. Комисията прие за краен срок 28 години.
В закона за отбраната влизат нови текстове, които освобождават от служба и младежи в тежко социално положение след представяне на документ от местната власт и молба до министъра на отбраната. Социално слаби младежи ще имат право да се уволняват при представяне на същите документи и по време на служба. Няма да служат и младежи с двойно гражданства и постоянно живеещи в чужбина.
За кадровите войници се залага месечно възнаграждение равно на 1,3 от средната бюджетна заплата. Сержантите ще получават една и половина средна заплата за страната. В момента 10% от кадровите войници напускат армията заради ниското заплащане.
Поправките трябва да бъдат гледани в пленарна зала до края на месеца.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).