Предателите на Васил Левски получавали космически заплати

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:01 / 13.02.2024
28461
Космически за времето си заплати получавали агентите на турската мрежа, които дебнели Васил Левски. Разкритието направи един от най-големите изследователи на Апостола на свободата проф. Пламен Митев в подкаста на вестник "Стандарт".  Славка Бозукова разговаря ексклузивно с проф. Митев за заветите и мечтите на най-великия българин, а също така и за митовете около него. 

Проф. Митев хвърли светлина върху новите документи от Османския архив. На въпроса имало ли е българи и дори съмишленици на Левски в турската информаторска мрежа проф. Митев обясни: "Това е голямата енигма за нас, историците. Защото и в новите, но и в други документи се вижда, че има българи, които са използвани за агенти. Ние знаем имената на някои от тези агенти, още преди да открием новите документи в Османския архив в Истанбул".

Става дума за техните псевдоними. Те се цитират в различни телеграми, които си разменят управителите на санджаците в Дунавския вилает. Но по-важното е, че в  доклад от 16 септември 1872 г., Хамди паша иска одобрението на великия везир за отпускане на допълнителни средства за финансиране на дейността на агентите – включително агенти под прикритие, разкри проф. Пламен Митев. И великият везир Рушди паша се съгласява да се изплащат суми до 3000 гроша месечно на всеки агент. А в случай, че подаде ценна информация, може да получава много по-голяма парична награда.

Проф. Пламен Митев даде и сравнение, което да обясни колко високо възнаграждение е било това.

Годишната заплатата на едни от най-добрите ни учители - от ранга на Ботьо Петков, на Сава Филаретов, на Добри Чинтулов, се е движела между 10 и 12 000 гроша.  А тези агенти са получавали 3000 гроша на месец, при положение, че ако дадат ценна информация, са можели да получат и повече.

Проф. Пламен Митев призна, че за него като шок е дошла информацията от новите документи, според която турските власти са се сдобили с две писма на Любен Каравелов, които са изпратени до Васил Левски, преди той да ги получи. Хамди паша дори информира великия везир, че са успели да придобият двете писма – да ги преведат на турски и да ги върнат на куриера и след това те попадат в ръцете на Васил Левски.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Внимавайте, преписвачи! Матури 2024 няма да са както досега!
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете
Дебора: От време на време плача, винаги ще ме е страх
Кръстю Лафазанов с емоционална изповед за покойната си съпруга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).