Посред бял ден пребиха жена заради сексуалната й ориентация

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:56 / 12.02.2019
14251
Поредно престъпление от омраза. Жена гей беше пребита в центъра на София, съобщава Нова тв. Статистика за престъпленията от омраза, породена от хомофобия, няма, защото в Наказателния кодекс такова престъпление не съществува.

Организациите, които защитават правата на хората с различна сексуална ориентация, правят свои анонимни допитвания, от които излиза, че 20% от споделилите опита си са били жертва на физическо насилие. Нападенията са извършени предимно на обществени места.

Драстично по-висок е делът на хомосексуалните, които са били обект на заплахи онлайн или на обществени места - 70%. Много висок остава и процентът на хомофобските заплахи и тормоз в училище. 

Според неофициалното проучване профилът на жертвата е мъж, гей, на възраст между 15 и 25 години. 98% от пострадалите не се оплакват в полицията, дори и ако са пострадали от побой. 

За Галя Петкова последната неделна разходка в центъра на София се превръща в полицейска преписка срещу неизвестен извършител. Жената е ударена от непознат мъж, с когото се разминала минути по-рано - безмълвно от нейна страна, с подмятане - от негова. Обижда я, тя го подминава, но той я настига и я напада. Избива й два зъба.

"Вървях си по тротоара и в момента, в който се обърнах, усетих удар в устата. Каза ми: "Да не съм те видял повече тук", обърна се и избяга. Всичко стана толкова бързо, че дори не извиках, изплюх си зъбите", разказва Галя. Описва нападателя като нормално изглеждащ мъж, около 40-годишен. Не приличал на скинар или футболен фен.

Галя е подала жалба в полицията за нападението. Тъй като в Наказателния кодекс няма текст за нападение по хомофобски подбуди, случаят може да бъде квалифициран като телесна повреда. И въпреки че щетата е трайна и тежка, формално може да не се окаже така. 

"От "Съдебна медицина" ми казаха, че това се води лека телесна повреда, защото, за да е средна, трябва да са напълно здрави зъби, без кариеси", обяснява пострадалата. А експертизите здрави ли са били избитите зъби още не са готови. Нападателят не е открит.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш
Лена Бориславова отива на съд за клевета
Бременните ще се ваксинират безплатно срещу коклюш
Колко време трябва да си работил във фирмата, за да получиш досто...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).