Половината снимки за нарушения по пътищата няма да стават за нищо

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
08:55 / 25.10.2010
98553
Половината от снимките на КАТ, на които се вижда как шофьори летят с превишена скорост, ще отидат в коша. Докато Пътна полиция успее да издири хилядите нарушители, щракнати от 15-те стационарни радара в страната, давностният срок за заплащане на глобата от една година изтича. Това съобщиха юристи, работещи в системата на МВР.

Причината за неплащането на актовете е изключително тромавият Закон за административните нарушения и наказания, който не е променян от 40 години. Сега, за да бъде санкциониран даден водач, трябва да му се изпрати призовка, той да се яви доброволно в КАТ и да потвърди, че е карал колата, заснета от камерата. Ако обжалва с мотива, че друг е шофирал, властите започват да издирват истинския нарушител, а през това време 12-те месеца давност отдавна са изтекли.

За да се промени тази порочна практика, лично премиерът Бойко Борисов е разпоредил да се изготви експертна група, която да изготви предложения за промени в Закона за административните нарушения и наказания и Закона за движение по пътищата.

"Смятаме, че щом лично премиерът се е ангажирал, това, за което настояваме от години, най-сетне ще стане - бюрократичната процедура ще бъде премахната", коментираха от Пътна полиция.

Очаква се ситуацията да се промени коренно от Нова година. Тогава трябва да заработи специален център в МВР, в който наказателното постановление ще се разпечатва 30 минути след засичането на нарушението. Санкцията ще се праща по пощата на водача, който ще си я плаща по банков път, без да се разказва до КАТ.

След като това се случи, от Пътна полиция готвят нова неприятна изненада за системните нарушители. 15-те радара с камери, които снимат по най-натоварените пътища, ща бъдат пренастроени и ще хващат и най-малките отклонения от скоростта. Първоначално устройствата хващаха водачи, които превишават скоростта с над 34 км в час. От няколко месеца всичките 15 радара засичат единствено най-грубите водачи, каращи с 50 км над ограничението. На места дори уредите временно са спрени, защото от КАТ не могат да обработят всички нарушения.

От Нова година обаче, когато промените в закона станат факт, радарите ще снимат, всеки, натиснал педала с повече от 13 км в час.

"При сегашното положение на камерите в края на годината ще имаме към 220 - 250 хил. нарушения. Очакваме в края на следващата година да имаме 3 милиона. Сметнете какви суми ще влязат в бюджета", коментираха експерти от КАТ.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Нови ремонти на АМ "Тракия"
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити
Гърмежи и валежи до часове
Публикуваха отговорите за втората матура
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).