Почитаме Света София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
09:39 / 17.09.2010
14044
Днес православната църква почита Света София и нейните дъщери мъченици Вяра, Надежда и Любов. През втората половина на І в. и първите десетилетия на ІІ в. в Рим живяла благочестива жена християнка на име София - "премъдрост". И като съпруга, и като вдовица по-късно, тя водела благоразумен християнски живот, изрълнен с мир, чистота, кротост, покорност на Божията воля. Според възможностите си, тя вършела непрекъснато милосърдни дела.

София имала три дъщери, които нарекла с имената на трите християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов.

София и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при него.

Когато майката с трите си дъщери застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание. Привиквайки сестрите поред, Адриан ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида.

Младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда - на 10 и Любов - на 9 години) останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко.

Трите сестри останали непреклонни във вярата си и една по една били обезглавени. Майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Тя ги погребала с почести и благодарност към Бога. Три дни по-късно дала душата си на Господа.

Източник: Дарик


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
От 3 до 33 градуса през този месец
Приятно време ни очаква днес
Велика сряда е
Работодателят ви дължи минимум двойно увеличение
Отбелязваме Деня на труда
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).