Почина доайен на българската хореография

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:43 / 18.05.2023
36234
Авторът на танцови композиции като "Арамии", "Възрожденци", "Кърваво хоро", "Фолклорна въртележка" и много други, е издъхнал на 10 април в австрийската столица.

Българският хореограф Борис Вълков е починал във Виена на 94-годишна възраст, съобщи за БТА дъщеря му Албена Вълкова.

Приятели, близки и почитатели ще могат да се простят в София с доайена на българската хореография на 19 май в храма "Света Троица" в столичния ж.к. Гео Милев.

Роден на 04.08.1929 г. в с. Лъкатник, Софийско, Борис Вълков е ръководител на редица състави за фолклорни танци. През 1961 г. създава и ръководи танцовия колектив на Софийските учители при Централния дом на учителя, с който участва и печели редица първи награди на фестивали по целия свят.

Автор е на първите два сборника с популярни български фолклорни хора. Носител е на редица отличия, включително наградите "Заслужил артист" и орден "Кирил и Методий" I-ва, II-ра и III-та степен.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Българи и гърци в общ събор с чевермета
Главчев със сигнал до ДАНС
Вредно ли е готвенето на газ?
Историята на Галина Мирчева в овцевъдството
Безработните младежи - те просто не искат да работят
Ген. Мутафчийски за трудностите на военен лекар


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).