Пловдивско на второ място по раждания в страната от началото на 2012 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
12:59 / 10.01.2012
2197
От днес електронният регистър за ражданията е достъпен и на интернет-страницата на МЗ. Благодарение на това всеки желаещ може да види какъв е броят на новородените бебета общо в страната, както и за всяка отделна област. До 11 часа на 10 януари в страната бяха регистрирани 1349 раждания, като най-много от тях са извършени в София град - 325, областите Пловдив - 150 и Варна - 92.

Електронният регистър беше създаден от МЗ в края на миналата година. Той заработи официално от 1 януари тази година. Целта е чрез него да се повиши контрола над лечебните заведения и да се осигури максимална сигурност и качество за пациентите в тях. Също така да се помогне за вземането на своевременни управленски решения. В регистъра всяка болница с АГ-отделение трябва да подава информация за ражданията до три дни от извършването им. Вписването се осъществява от оторизиран специалист, който носи персонална отговорност за достоверността на данните и влиза в системата с електронен подпис, който се осигурява от съответната болница. 

Електронният подпис изпълнява функцията на потребителско име и парола. В регистъра се подава информация за мястото, датата и часа на раждането, данни за майката и за детето - пол, килограми, състояние, ръст, както и как е протекло самото раждане. Също така се вписва кой лекар е водил раждането, дали бременността е ин витро и дали майката се отказва от детето си. Достъп до пълната информация в регистъра има МЗ. Регистърът се намира в изчислителния център на МЗ в НМКЦ и се поддържа от отдел "Електронно здравеопазване". Изграждането му струваше 28 000 лв.


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).