Писателка дарява приходите от книгата си за недоносени бебета

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:17 / 22.05.2023
895
Всички приходи от продажбата на книгата "Щастлива и красива бременност като моята" отиват за закупуването на кувьози и скъпа медицинска техника за обгрижване на недоносени бебета в неонатологични отделения в цялата страна – билирубинометри, веноскопи, пулсоксиметри, перфузори и кислородни палатки. Това каза писателят Десислава Николова в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус"

При недоносените бебета рискът от увреждане е изключително голям и решението какво да бъде лечението и от какви грижи имат нужда те трябва да бъде взето изключително бързо, а тази апаратура им дава възможност да се развият пълноценно. Техниката в неонатологичните отделения в страната е крайно недостатъчна и често на лекарите се налага да избират кое бебе да бъде поставено в кувьоз, заяви Николова. "Това може да доведе до трайни увреждания и един живот може да бъде тотално променен само заради това, че няма кувьози", посочи тя.  

Така се ражда идеята за създаване на книга с благотворителна цел и кампанията "Подари щастие“ за недоносените бебета в цяла България.  

Първият кувьоз успява да закупи само година след написването на книгата. "Целта ни е да успеем във всяко неонатологично отделение в цялата стана да осигурим минимума. Всеки път се съобразявам с нуждите на отделението какво трябва да бъде закупено", подчерта Десислава Николова.  

Репродуктивните проблеми и трудности при зачеването са все по-често срещани, а всяка десета жена ражда недоносено дете, отбеляза тя.  

"Книгата вдъхва надежда, дава криле и вдъхновение, че нещата могат да се случат с лекота. И читателите го доказват, защото в рамките на няколко месеца до една година след това винаги имам обратна връзка, че са успели да заченат, дори след неуспешни ин витро опити", каза Десислава Николова.  

Книгата разказва не само за времето на бременността, но и за нейния живот и този на семейството й, емоционалното здраве, физическата активност. "Смятам, че можем да допринесем за леката бременност. Това не е късмет, гени или случайност, а ежедневните ни избори са изключително важни", смята писателят.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Ки...
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!
Как да охладите бирата за броени минути?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).