Пенсионирани полицаи съдят МВР за обезщетения

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:19 / 03.09.2015
4160
Пенсионирани служители от системата на МВР са завели дела срещу институцията. "Има заведени дела и помолих да ми изчислят лихвите. Това са пари, които дължим на хората", съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Преди близо месец тя поиска правителството спешно да отпусне 16 млн. лв. за изплащане на обезщетенията на 942 пенсионирани служители на МВР. Вече на няколко заседания това искане не влиза за разглеждане.

"Чакаме Министерство на финансите. Те ще го внесат тогава, когато има възможност да изплатят парите", коментира Бъчварова. През пролетта тя поиска да бъдат отпуснати 18 милиона за обезщетения, но Министерство на финансите не пожела да даде парите. 

На въпрос дали не й стигат 100 млн. лева за годината, Бъчварова отвърна: "Близо толкова". Тя поясни, че тези пари били искани предварително, но не били включени в бюджета за 2015 година.

"Те са от увеличението на заплатите, без да има финансова обосновка за това. Усилията ни сега са как за следващите години този дефицит да бъде намален, защото не е никак малък", допълни Бъчварова.

Заплатите в системата на МВР бяха вдигнати с 8% по времето на правителството "Орешарски". Тогава бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев обясняваше, че пари за това са предвидени както за 2014 г., така и за следващата.

Според приетия в края на м.г. бюджет за 2015 г., министерството трябва да получи 1 031 760 000 лева. От тях близо 936 млн. лева са заделени за заплати и осигуровки, близо 83 млн. лева - за издръжка на ведомството и близо 13 млн. лева - за капиталови разходи.

Източник: в. „Труд“


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!
Как да охладите бирата за броени минути?
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).