Пенсионери ще висят по библиотеки, автогари и молове, за да пестят от високите месечни сметки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:33 / 07.11.2022
2120
Читателски карти за библиотеки се грабят масово от пенсионери, а и не само заради очакваните високи сметки за парно. 70-годишната Лили разказа пред "Телеграф“, че заради поскъпването на тока и парното има намерение да прекарва дните си в читалнята на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“.

В София има много градски библиотеки, където хората могат да четат любимите си издания и в същото време да намалят престоя у дома, за да не пускат парното и печката. Освен това могат да се четат и вестници в читалните, обясни пенсионерката.

Броят на читателите, които посещават Националната библиотека, нараства през последните три години. През 2020 година читателите са 19 313, а година по-

късно нарастват до 22 914.

Очакванията са, че тази година ще надмине нивата от 2021 година. Обичайно има ръст на интереса към библиотеката със стартиране на академичната година. Основно през есенните месеци читалните се пълнят със студенти. Регистрацията на читателите и издаването на читателски карти е безплатно и за срок от една година. Те могат да се извадят онлайн или на гише "Регистрация“ в библиотеката.

Много хора, които имат ниски доходи или ниски пенсии, се чудят как ще изкарат зимните месеци. Защото не могат да си позволят да пускат топло по цял ден.

В селата в буквални огнища май ще се превърнат народните читалища. Нищо чудно броят на самодейците да се увеличи от декември до март, тъй като е нормално някои жители на тези населени места да се възползват от тази културна институция - не само като огнище на българщината, но и като място за сгряване.

"Ние разполагаме с климатик. Няма да върнем никого, това е обществена сграда и институция. По този начин бабите в селото ни ще се социализират, ще общуват с нашите самодейци.

Ще си направим чай или кафе, може и греяно вино, ще си поприказваме, ще си попеем, че и хоро ще завъртим. Така и така климатикът работи, защо да не сме в помощ на хора в нужда, които не могат да си позволят да пускат отопление вкъщи“, заяви за "Телеграф“ Дафинка Бойчева, секретар на Народно читалище "Иван Чаушки-1934“ в благоевградското село Логодаж.

В Благоевград знакови места за намиране на топлина са гарата и автогарата, макар че там също се пести от гориво и в чакалните няма да се изпотят и чакащите своето превозно средство, и тези, които са влезли, за да ползват само топлото. Двата мола в града също отдавна се ползват с такава цел, още преди да поскъпнат толкова много енергоносителите. Особено в по-стария и по-малък търговски център, където са монтирани и пейки във фоайето на партера. Там често седят възрастни хора, както и младежи, които са на топло и играят на телефоните си.

В сградата на община Благоевград, но само на партера, тъй като към другите етажи има пропускателен режим, също има възможност да се потърси топлина от тези, които нямат пари за отопление вкъщи или просто искат да спестят от домашните сметки.

Виж коментарите (0)

Още по темата (494):
21.01.2024 АПИ с актуална информация за пътната обстановка
02.01.2024 Времето се разваля
13.12.2023 Почти пролетно време ни очаква в сряда
28.11.2023 Снежно семейство се настани в русенски квартал 
25.11.2023 Зимата скова страната: Червени кодове за опасно време, автомобили аварираха в снега и катастрофи на много места
22.11.2023 Къде зимуват змиите? 
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).